full screen background image
Keresés
2021 február 22 - hétfő
  • :
  • :

Két mustgáz-mérgezés történt egy nap alatt Pakson

Két mustgáz-mérgezés történt egy nap alatt Pakson

2019.09.25. Egy napon belül két szerencsés kimenetelű mustgáz-mérgezés történt Pakson – közölte a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, felhívva a figyelmet a mustgáz okozta veszélyre.

Sok helyen zajlik még a szüret, a legtöbb pincében azonban már a mustot érlelik. A must erjedése során mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszély jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzés. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követi.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Éppen ezért fontos szellőztetni a pincéket, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni.

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, ne siessen a bajbajutott segítségére, mert maga is bajba kerülhet! Ehelyett azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close