full screen background image
Keresés
2021 november 20 - szombat
  • :
  • :

Két szekszárdi arany- és tizenhárom ezüstérem a XXIV. Kadarka Nemzetközi Nagydíjon

Két szekszárdi arany- és tizenhárom ezüstérem a XXIV. Kadarka Nemzetközi Nagydíjon

2019.03.25. Két aranyérmet és tizenhárom ezüstérmet nyertek a szekszárdi kadarkák, illetve kadarkát is tartalmazó házasítások a XXIV. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyen, melyet az István Borházban tartottak meg pénteken Kiskőrösön.

A borversenyen magyarországi, szerbiai, erdélyi és bulgáriai kadarka borok kerültek a neves grémium elé. A három bíráló bizottság összesen 101 mintát bírált el, melyből 75 önálló önálló Kadarka, 26 pedig Kadarka cuvée volt. Aranyéremmel 14, ezüstéremmel 65, bronzéremmel 20 bort ismertek el, míg 2 bor oklevelet kapott. A 14 aranyérem közül tizenkettőt vörös kadarka kapott, míg egy rozét és egy cuvéet jutalmaztak aranyéremmel – tájékoztatott az István Borház.

A szekszárdi kadarkák összesen 2 aranyérmet és 13 ezüstérmet, illetve – a tizenháromból – két különdíjat szereztek. Aranyérmes lett az egyébként a Hajós-Bajai borvidéken működő Naphegy Pincészet szekszárdi kadarkája, mely elnyerte az Aranyérmes Kadarka borért járó különdíjat is. Szintén aranyérmet érdemelt a Fritz Borház szekszárdi kadarka rozéja.

Derda Tamás borász, a Fritz Borház aranyérmes kadarka rozéjáról elmondta, a bor alapanyagául szolgáló szőlő a decsi szőlőhegyről származik. Hozzátette, az aranyéremmel  elismert kadarka rozé szép illatú és zamatú, gyümölcsös ízű, telt bor. A kadarkával kapcsolatosan megosztotta, a Fritz Borházhoz régóta közel áll a fajta, az aranyérmet pedig nagy dicsőségként értékelte.

A Schieber Pincészet három, a Halmosi Pincészet kettő, a Vesztergombi Pince, az Eszterbauer Borászat, a Fritz Borház, a Naphegy Pincészet, a Mészáros Borház, valamint a Hetényi Pincészet és Birtok, illetve Toronyi György egy ezüstérmet szerzett a XXIV. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyen. Ugyancsak ezüstérmet nyert Guldné Gelencsér Noémi, aki különdíjat vehetett át „Szép cuvée boráért”.

A Tolnai borvidéken található Simontornyáról nevezett pincészetek nyolc ezüstérmet szereztek. Árendás Sára és a Császár Pince 3-3, Kondor Irén és Kondor Istvánné 1-1 ezüstérmet nyert.

Kadarka Nagydíjat Jekl Pincészet 2015-ös évjáratú Kadarkájával nyerte el. A serleget Módos Péter, a Vándordíjat a tavalyi Nagydíjas, Koch Borászat képviseletében Fehér Anna adta át. A második legszebb Kadarka a Garamvári Szőlőbirtok 2017-es Lellei Kadarkája, az elismerő serleget Domonyi László adta át. A harmadik legszebb Kadarka idén a bulgáriai Lovico Winery 2016-os Gamza bora, a serleget dr. Tkatchenko Rossen Ihos Józseftől vehette át. Ezt a bort Dr. Buza Péter, a Kadarka Kör Főkadarnagya külön Diplomával is jutalmazta.

A villányi termelők 2 arany- és 5 ezüstérmet szereztek, a Kunsági borvidék borászatai 2 arany- és 4 ezüstérmet nyertek, míg a Hajós-Bajai borvidék pincészetei 1 aranyat és 10 ezüstérmet vehettek át.

Szekszárdi érmek és különdíjak

Aranyérem

Naphegy Pincészet – Kadarka (Különdíj: Aranyérmes Kadarka boráért)
Fritz Borház – Kadarka rose

Ezüstérem

Guldné Gelencsér Noémi – (Kadarka-Cabernet franc-Merlot) (Különdíj: Szép cuvée boráért)
Schieber Pincészet – Kadarka
Vesztergombi Pince – Nagykadarka
Eszterbauer Borászat – Nagyapám” Szekszárdi Kadarka
Halmosi Pincészet – (Kékfrankos-Merlot-Kadarka) Óvörös
Naphegy Pincészet – Kadarka
Mészáros Borház – Kadarka classic
Hetényi Pincészet és Birtok – Kadarka
Fritz Borház – Kadarka fehér
Schieber Pincészet – Trilógia Kadarka
Toronyi György – (Kékfrankos-Merlot-Kadarka-Zweigelt)
Halmosi Pincészet – Kadarka
Schieber Pincészet – Abrakadarka Siller

A teljes eredménylistát itt találja – kattintson!

 
Read previous post:
Close