full screen background image
Keresés
2022 január 19 - szerda
  • :
  • :

Két újonc tűzoltó kezdte meg szolgálatát Tolna megyében

Két újonc tűzoltó kezdte meg szolgálatát Tolna megyében

2017.02.16. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ nyolcvannyolc hallgatója fejezte be tanulmányait február 14-én a Tűzoltó II. szakképesítésen, köztük két Tolna megyei tűzoltó.

Az újoncokat szerdán dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes igazgatóhelyettes fogadta, aki gratulált a képzés és a vizsga sikeres teljesítéséhez, és megfogalmazta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának elvárásait. Elmondta, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkezni egy hivatásos állományban lévőnek, kiemelte a jó kiállást, a szaktudást és az elhivatottságot. Az igazgatóhelyettes a hivatásos szolgálati viszony ellátása során jelentkező kihívásokról, valamint a tűzoltók legfőbb feladatáról, az állampolgárok élet- és anyagi javainak megóvásáról beszélt. Zárszóként jó erőt és egészséget kívánt az ifjú tűzoltóknak, akik a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon kezdték meg szolgálatukat.

Kosaras Máté és Boros Benjamin régóta a hivatásos pályára készültek, Máté katonának, Benjamin pedig rendőrnek, de végül mindketten a tűzoltó szakképzésen kötöttek ki, ez a pálya vonzottak őket leginkább. Benjamin pénteken, Máté pedig szombaton teljesíti első szolgálatát Pakson.

A tűzoltók képzése moduláris rendszerű, két fő részből áll: rendvédelmi alapozó képzésből és szakmai képzésből. Az előbbi három hónapig tart, a diákok két hónapot rendészeti szakközépiskolákban teljesítenek, ezt követően a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban folytatják tanulmányaikat. Itt a már addig elsajátított rendvédelmi alapismeretek, szolgálati ismeretek és alaki ismeretek mellé a tűzoltói hivatás szabályait is elsajátítják.

A harmadik hónap vége mérföldkő az újoncjelöltek életében: az eddig eljutók fizikai és mentális képességeit is megmérik a képzés első vizsgáján, az alapozó modulzáró vizsgán.

A sikeresen teljesítők hivatásos állományba kerülnek és ünnepélyes keretek között esküt tesznek a hivatásos szolgálat teljesítésére. Ezt követően már hivatásos tűzoltóként tanulnak tovább. Két hónapon át gyakorlatoznak, megismerik a szolgálati feladatok kötelmeit, megszerzik a rajkötelékben végzendő tűzoltási, mentési és beavatkozói feladatok ellátásához nélkülözhetetlen ismereteket. Ennek az időszaknak a végén még egyszer bizonyítaniuk kell, a szakmai modulzárón, majd a szakmai vizsgán. Akik ezeket is sikeresen teljesítik, azok elmondhatják magukról, hogy megtették első jelentős lépésüket hivatásos tűzoltóvá válásuk érdekében. A tanulásnak azonban ezzel nincs vége, a gyakorlati fogásokat a káreseményeknél, gyakorlatokon, illetve a további képzések során sajátítják majd el, de idősebb, tapasztalt kollégáik is a segítségükre lesznek.

Forrás/fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság