full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Két utca lakóit kellett kimenekíteni – gyakorlat volt Pincehelyen

Két utca lakóit kellett kimenekíteni – gyakorlat volt Pincehelyen

2017.10.17. Gyakorlatot tartottak a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a népegészségügyi és szakigazgatási szerv, valamint az önkormányzat részvételével Pincehelyen.

Az úgynevezett felső küszöbértékű üzemekkel rendelkező települések önkormányzatai külső védelmi terv készítésére kötelezettek. Ezt háromévente teljes körűen, évente részlegesen gyakorolják a szakemberek az esetleges vészhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében. Tolna megyében négy felső küszöbértékű üzem található, ezek közül az egyik Pincehelyen. A település külső, valamint az üzem belső védelmi tervének gyakorlatát kedden tartották.

A végrehajtó szervezetek törzsvezetési gyakorlat keretében gyakorolták a mentés-kárelhárítás szervezésének, irányításának, koordinálásának feladatait, valamint lakosságvédelmi intézkedéseket dolgoztak ki. A gyakorlaton a katasztrófavédelem mellett a rendőrség, a mentők, a népegészségügyi és szakigazgatási szerv, valamint Pincehely önkormányzatának irányító törzse is részt vett.

A belső védelmi terv gyakorlat arra szolgál, hogy a hatóság ellenőrizze a váratlan események elhárításának hatékonyságát. A veszélyes üzemeknek ugyanis megfelelő felszerelésekkel és a veszélyhelyzetek elhárítására felkészített személyzettel kell rendelkezniük, hiszen egy technológiai problémából eredő veszélyeztetést a telepen dolgozóknak kell elsődlegesen elhárítaniuk.

A feltételezés szerin a tárolóüzem területén a tankautó visszafejtőjében a szállítást végzők megkezdték a mintegy két tonna propán-bután gázkeverék visszafejtését. A lefejtés során a tankautó tömlője kiszakadt, melynek következtében a környezetbe éghető gáz áramlott. A kezelő az előírásoknak megfelelően megkísérelte lezárni a tartály szelepét, de az meghiúsult, ráadásul közben kollegája rosszul lett.

A tervben foglaltak szerint az üzem személyzete értesítette a veszélyelhárításban résztvevő szervezeteket. A káresemény helyszínére a tamási önkormányzati, valamint a sárbogárdi és dombóvári hivatásos tűzoltók vonultak. A sérültet az elsőként kiérkező tamási önkormányzati tűzoltók mentették ki és átadták a mentősöknek. Közben a dombóvári egység az üzem erre kijelölt személyzetétől átvette a tartálykocsi hűtését.

A gyakorlatban a katasztrófavédelmi mobil labor személyzete is részt vett, a lakosságvédelmi intézkedések kidolgozásához – a közeli utcák lakóinak kimenekítéséhez – ők szolgáltatták a valós idejű meteorológiai adatokat, a szélirányt és szélsebességet, amik nélkülözhetetlenek a megfelelő intézkedések meghozatalához.

A gyakorlat célja a résztvevők felkészültségének, az intézkedések meghozatalának, az irányítókészségnek, a szakmai feladatok végrehajtásának ellenőrzése volt. Fekete Gábor, Pincehely polgármestere, valamint Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a külső védelmi terv gyakorlatot megfeleltre értékelte, csakúgy, mint Szabó Jenő tű. ezredes, a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a belső védelmi terv végrehajtását.

Forrás/fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.