full screen background image
Keresés
2021 április 13 - kedd
  • :
  • :

Kezdődik a nyári időszámítás – Önnek mi a véleménye?

Kezdődik a nyári időszámítás – Önnek mi a véleménye?

Március 29-én kezdődik a nyári időszámítás. Az órákat – hagyományosan – vasárnap hajnali két óráról három órára kell átállítani.

Az óraátállítás szükségességét a napfényes időszakokhoz való igazodással szokták magyarázni. Az eredeti elképzelés szerint energiamegtakarítás érhető el azzal, ha kevesebb lámpafényt kell használni. A szabadtéren végzett tevékenységek, programok tekintetében is előnyös a napfényes órákhoz való igazodás. További indok lehet a baleseti és bűnügyi statisztikák alakulása. Jobb látási viszonyok között kevesebb a baleset. A bűnelkövetések száma is magasabb a sötétben.

A kritikusok azt szokták felhozni ellene, hogy az elmúlt években egyre elterjedtebb a légkondicionáló berendezések használata. Ezek pedig rengeteg energiát használnak fel, jóval többet mint a világítás. Így az ellenzők szerint az óraátállítás összességében energiaveszteséggel jár – írja Wikipedia.org

A magyarok mintegy 85 százaléka eltörölné az óraátállítást – derült ki a szállás.hu által elvégzett felmérésből. A válaszadók több, mint harmada azzal indokolta ezt, hogy az óraátállítást követően napokig nem tudják kialudni magukat. A válaszadók tizede pedig elkésett, vagy korán érkezett a váltás miatt.

A nyári és téli időszámítás használata egyébként leginkább az Európai Unióban és Észak-Amerikában bevett gyakorlat. A világ nagyobbik részén soha nem használták, vagy már nem használják.

A cikkben szereplő képen a sárgával jelzett terület azt mutatja, ahol jelenleg is él a téli/nyári időszámítás gyakorlata. A sötétkék színnel jelzett területeken már nem használják az óraátállítást. A világoskék színnel jelölt területeken pedig  soha nem is használták.

Mondja el véleményét az óraátállításról hozzászólásban!

 
Read previous post:
Close