full screen background image
Keresés
2021 június 22 - kedd
  • :
  • :

Kiállításmegnyitóval avatták fel a Martin Antal galériát a szekszárdi városházán

Kiállításmegnyitóval avatták fel a Martin Antal galériát a szekszárdi városházán

2018.05.19. Emléktábla-avatással egybekötött kiállításmegnyitót tartottak péntek délelőtt a szekszárdi városházán.

A kiállításmegnyitón és emléktábla-avatáson Ács Rezső polgármester felidézte: az önkormányzat a városháza felújításakor döntött úgy, hogy lehetőséget szeretnének teremteni különböző kiállítások bemutatására. Hozzátette, az első (Kiss Albert fotóriporter által összeállított) kiállítás a városháza történetét mutatta be.

Az új tárlaton a Bárka Művészeti Szalon Egyesület 23 tagjának 24 szekszárdi témájú képe látható – mondta a kiállításról Dr. Molnár Kata jegyző. Hozzátette, a tárlatot három hónapon át lehet megtekinteni díjmentesen. Elöljáróban megjegezte, a következő kiállításon is Szekszárdhoz kötődő alkotásokat mutatnak majd be.

Dr. Molnár Kata és Ács Rezső. Fotó: Kadarka.net

Az Emléktábla-avatással kapcsolatosan Dr. Molnár Kata arról szólt, korábbi ötlet volt, hogy a városháza közösségi tereit, a tárgyalókat olyan szekszárdiakról nevezzék el, akik sokat tettek a városért, a közösségért. Az első személy, akiről helyiséget, pontosabban galériát neveznek el Martin Antal, aki 1840 és 1846 között volt bíró Szekszárdon és akinek az ötlete alapján épült meg a városháza, melyet 1846. október 12-én, vagyis éppen azon a napon adtak át, amikor Liszt Ferenc híres első koncertjét tartotta a Vármegyeházán – tudatta a jegyző.

Fotó: Kadarka.net

Mint fogalmazott: szimbolikus jelentőségű, hogy az épület régi és új szárnyát összekötő folyosó őrzi Martin Antal nevét. Hozzátette, a kiállítás méltó ahhoz, hogy megnyitóját egybehozzák az emléktábla-avatással.

Lönhárd Ferenc, a Bárka Művészeti Szalon Egyesület elnöke elmondta, a tárlaton több műfajban készült képeket állítottak ki. Hozzátette, az egyesület erőssége a sokszínűség, illetve, hogy a kiállított képekben az a közös, hogy mindegyiknek „szekszárdi a gyökere, a lelke”.

Martin Antal emléktáblája. Fotó: Kadarka.net

Martin Antal – a városháza jobb szárnyának első emeleti folyosóján található – emléktábláját Ács Rezső polgármester leplezte le. A rendezvényen közreműködött Kajsza Péter és Kajsza Pál.

Fotó: Kadarka.net