full screen background image
Keresés
2020 július 2 - csütörtök
  • :
  • :

Kikelt az első fióka a bekamerázott gemenci fészekben

Kikelt az első fióka a bekamerázott gemenci fészekben

2019.04.30. Kikelt a tojásból az új feketególya-pár első fiókája a gemenci bekamerázott fészekből. A további három fióka világra jötte az elkövetkezendő napokban várható. A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően bárki élő internetes adásban lehetett tanúja az eseménynek.

Egy fiatal hím fekete gólya landolt március 7-én délután a fészekbe, öt nap múlva pedig megérkezett a tojó is. A bekamerázott fészket megfelelőnek találták, és március 28-án a tojó lerakta az első tojást, amit még három követett. A szakemberek bíznak benne, hogy idén is egy sikeres költési időszakot kísérhetnek figyelemmel.

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 350-400 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a Gemenci erdőbe.

A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információt, hanem az erdőgazdaság természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít, hiszen több hazai és határon túli iskola tanulócsoportja is rendszeresen figyeli a gemenci fekete gólyák életét az internetes élő adásnak köszönhetően.

A webkamerákat megfigyelő szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt – hiszen ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez –, ezért semmiképp nem kívánnak beleavatkozni a gólyapár életébe.

A webkamera képét itt találja – kattintson!

Fotó: webkamera/Gemenc Zrt.
Read previous post:
Close