full screen background image
Keresés
2020 május 27 - szerda
  • :
  • :

Kikotorták a Séd-patak medrét Szekszárdon – látványos a változás

Kikotorták a Séd-patak medrét Szekszárdon – látványos a változás

2018.03.06. Kikotorták a Séd-patak medrét a buszpályaudvarnál található vasúti átjáró és a Magura-patak közötti szakaszon a közelmúltban. 

A mederkotrás alkalmával közel 2 kilométer hosszan távolították el a lerakódott iszapréteget. A munkát mintegy 9,8 millió forintból végezték el – mondta el a Kadarka.net kérdésére Beke Zsolt. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tolna megyei szakaszmérnökségének vezetője hozzátette, a Séd medre ezen a szakaszon már sík területen halad, így főként ezen a részen rakódik le az iszap is, nem pedig a patak felső szakaszán, ahol a meder lejt. Ugyancsak tudatta, általában 4-5 évente végeznek kotrást a vízügyi igazgatósághoz tartozó patakmedrekben, illetve a „nagyobb terheléssel járó” esőzések, időszakok után.

A vízügyi igazgatóság az idén folytatja a Sárköz egyetlen fő vízelvezető csatornájának, a Szekszárd-Bátai-főcsatorna kotrását is. Nemcsak mederkotrást végeznek, de egy kétéltű járművel a vízinövényzetet is kivágják.

Így nézett ki a meder a 2017.06.25-én történt heves esőzés nyomán. Fotó: Kadarka.net

A Séd-patak medrét a szóban forgó szakaszon a tavaly június 25-én történt  felhőszakadás nyomán nagy mennyiségű hordalék borította el. Mint azt annak idején megírtuk,  a Tartsay lakótelepen  volt, ahol térdig érő vízben gázoltak az emberek. A víz nemcsak a társasházak alagsori helyiségeiben, de az autókban is állt. Akkor többen arról számoltak be, hogy a lakótelep felől a patak felé vezető csöveken át visszafelé, vagyis a társasházak irányába folyt a víz.

A vezetőképen a Séd medre 2018.03.06-án. Fotó: Kadarka.net

Kapcsolódó cikk:

Térdig érő víz hömpölygött a Tartsay lakótelepen
Read previous post:
Close