full screen background image
Keresés
2019 június 19 - szerda
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Kismértékben növelheti az Alzheimer-kór kockázatát a hosszú távú hormonterápia

Kismértékben növelheti az Alzheimer-kór kockázatát a hosszú távú hormonterápia

2019.03.10. Kismértékben növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát a hosszú távon, szájon át alkalmazott hormonterápia menopauza utáni nők esetében – derítették ki finn kutatók.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az abszolút kockázat kicsi – évente 9-18 eset tízezer nő közül -, és nem jelent kockázatot az, hogy hány éves korban kezdik el a hormonterápia alkalmazását.

Ennek ellenére a nőket tájékoztatni kell a hosszú távú alkalmazás lehetséges kockázatairól – írták a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A változókor környékén alkalmazott hormonkezelések egyebek között a hőhullámok és az éjszakai izzadás enyhítését szolgálják. Különféle kezelések léteznek, köztük ösztrogéntartalmú tabletták vagy ösztrogén, progeszteron kombinált tabletták szedése, hormontapaszok, zselék és krémek használata. Finnországban a hormonterápiák 90 százalékában szájon át szedhető tablettákat alkalmaznak.

Számos korábbi tanulmány kimutatta ugyan, hogy a menopauza utáni hormonkezelés védhet az Alzheimer-kórral szemben, de egy közelmúltbeli klinikai vizsgálat nem erősítette meg ezt az előnyt, sőt a demencia növekvő kockázatára utalt hormonterápiában részesülőknél.

Tomi Mikkola, a Helsinki Egyetem tudósa és kutatócsoportja a finnországi anyakönyvi hivatal és gyógyszerhasználati jegyzék adatai alapján vizsgálta meg a kérdést. Több mint 84 ezer, Alzheimer-kórral 1999 és 2013 között diagnosztizált nő adatait vizsgálták meg és vetették össze ugyanekkora létszámú posztmenopauzás nő adataival, akiket nem diagnosztizáltak a betegséggel.

Az Alzheimer-kórban szenvedett nők 98,8 százaléka 60 év, 55,7 százalék 80 év fölötti volt, és 74,9 százalékuk több mint 10 éven át részesült hormonkezelésben.

A szakemberek megállapították, hogy esetükben általánosságban 9-17 százalékkal volt nagyobb az Alzheimer-kór kockázata, míg a hüvelyen át alkalmazott kezeléseknél nem mutattak ki semmilyen kockázatot.

A kockázat nem különbözött jelentős mértékben azoknál, akik csak ösztrogén tartalmú, vagy ösztrogén-progeszteron kombinált tablettát szedtek, és nem találtak nagyobb kockázatot a különböző progeszteron készítmények esetében.

Nem mutattak ki kockázatott arra, hogy hány éves korban kezdik a hormonterápia alkalmazását, de a 60 évnél fiatalabb nők esetében a tíz évnél hosszabban alkalmazott hormonkezelésnek magasabb volt a kockázata.

Mivel ez megfigyeléses vizsgálat volt, ezért a kutatók nem tudták megállapítani a kiváltó okokat és nem tudták kizárni annak lehetőségét sem, hogy más tényezők hatással lehettek eredményeikre – olvasható a medicalxpress.com orvostudományi honlapon.

Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy ez az egyik legnagyobb tanulmány a hormonterápia és az Alzheimer-kór kockázata közötti esetleges kapcsolatról.

* A kép illusztráció

MTI


alzheimer betegség


Read previous post:
Labdarúgó NB I – Pontokat vesztett Pakson a Vidi

2019.03.09....

Close