full screen background image
Keresés
2019 február 10 - vasárnap
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Kiváló eredményt értek el a szekszárdi borok, aranyeső szakadt a Schieber Pincészetre

Kiváló eredményt értek el a szekszárdi borok, aranyeső szakadt a Schieber Pincészetre

2018.03.09. Kiválóan szerepeltek a szekszárdi borok a XVII. Országos Syngenta Borversenyen. A Schieber Pincészetre aranyeső szakadt, Solutio Perfecta borukkal megszerezték a négy kiosztott SynVino-díj egyikét, de további öt aranyérmet is nyertek. A Tomolik Pincészet ugyancsak rendkívül szép eredményt ért el, a két aranyérmet, egy nagyaranyérmet is begyűjtő, Tolnai borvidéken termelő bölcskei borászat Tolnai Cabernet Rozéját szintén SynVino-díjjal ismerték el. A díjakat csütörtök este adták át Siófokon.

opel-bannerhirdetés

A XVII. Országos Syngenta Borversenyre rekordszámú, 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről. A nevezett tételek között 315 fehér, 128 vörös, 93 rozé, 2 siller és egy pezsgő volt. A siófoki díjátadón az idén a legmagasabb pontszámot kapott borokat a zsűri SynVino-díjjal jutalmazta. SynVino-díjat 4, nagyaranyat 5 borászat nyert. A zsűri ezeken kívül 140 arany-, 290 ezüst-, és 87 bronzérmet, valamint 21 oklevél elismerést adott át – tudtuk meg a verseny szervezőitől.

A szekszárdi borok kiválóan szerepeltek, hét borászat egy SynVino-díjat, valamint 12 aranyérmet szerezzett. A Schieber Pincészet kiemelkedő eredményt ért el a versenyen. A borászat Solutio Perfecta cabarnet sauvignon 2011 bora lett a verseny legjobb vörösbora, amivel kiérdemelte a négy kiosztott SynVino-díj egyikét. A pincészet emellett öt aranyérmet is begyűjtött a rangos megmérettetésen. A pincészet A Prantner Pince kettő, a Fritz Borház, a Takler Pincészet, a Twickel Szőlőbirtok és Vesztergombi Pince egy-egy aranyérmet nyert. Szekszárdi rozéjával szintén aranyérmet szerzett a bonyhádi székhelyű Danubiana Kft.

Hat villányi pincészet összesen tizennégy, öt egri borászat összesen 9 aranyérmet nyert.

A Tolnai borvidék borászatait egy SynVino-díjjal, egy nagyarannyal és négy aranyéremmel ismertek el. Tolnai Cabernet Rozé 2017 borával SynVino-díjat nyert a bölcskei Tomolik Pincészet, melynek 2017-es Tolnai Sauvignon Blanc-ja nagyaranyat érdemelt a zsűritől. A pincészet mellett, mely további két aranyérmet is szerzett, a Tűzkő Birtok és a Danubiana Kft. nyert egy-egy aranyérmet.

Fotó: Láng Péter

„Az idei borversenyre rendkívül kiegyenlített, magas színvonalat képviselő nevezések érkeztek. A bírák elé szinte minden kategóriában nagyszerű borok kerültek, sok olyan értékes bort először kós-tolhattunk, amelyek még sok szép eredményt érnek el a jövőben” – értékelt a siófoki díjátadón dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke.

– Nagy öröm számomra, hogy a klasszikus borvidékek mellett az ország csaknem összes terü-letéről érkeztek olyan borok, amelyek a verseny élmezőnyében végeztek. Különösen igaz ez a 2017-es évjáratra, amely igazolta az előzetes várakozásainkat. Tekintettel arra, hogy a tavaly hordókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni, egészen biztos vagyok ab-ban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak az eredményeiről. Az idei verseny sokszínűségét mutatja, hogy fehérborok kategóriájában a kiemelkedő aszúk, sauvignon blanc-ok, furmintok, chardonnay-ék mellett olyan különleges fajták is előkelő helyen végeztek, mint a zöld veltelini, a siller, a királyleányka, a badacsonyi zenit, a rizling-szilváni, valamint a tramini. Mellettük a korábbi évjáratokból is kiváló borokat bíráltunk: például a verseny legjobb – 2011-es – vörösbora a szekszárdi Schieber Pincészetet dicséri, de a legrégebbi – 2007-es – Fitomark Tokaji 5 puttonyos Aszú is nagyaranyat érdemelt – mondta dr. Janky Ferenc.

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a rendezvényen arról szólt, hogy a 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről leszüretelt szőlő mennyisége meghaladja a 450 ezer tonnát, amely magasabb az azt megelőző évinél. A tavalyi évben összesen 3 millió hektoliter seprős bor készült, amely az elmúlt évekhez hasonló mennyiséget jelent, ám a minősége kiemelkedően jó.

Elismerések 

Szekszárd

SynVino-díj

Schieber Pincészet Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon 2011

Aranyérem

Danubiana Borkereskedő és Termelő kft. – Merlot Rosé 2017
Fritz Borház – Szekszárdi Kékfrankos 2013
Prantner Pince – Sauli 2015
Prantner Pince – Merlot 2015
Schieber Pincészet – Karma Cabernet Sauvignon 2013
Schieber Pincészet – Merlot 2012
Schieber Pincészet – Abrakadarka Siller 2017
Schieber Pincészet – Trilógia Kékfrankos 2013
Schieber Pincészet – Chardonnay 2017
Takler Pincészet – Bikavér 2015
Twickel Szőlőbirtok – Kajmád Szekszárdi Sauvignon Blanc 2017
Vesztergombi Pince – Shiraz 2015

Tolnai borvidék

SynVino-díj

Tomolik Pincészet – Tolnai Cabernet Rozé 2017

Nagyarany

Tomolik Pincészet – Tolnai Sauvignon Blanc 2017

Aranyérem

Danubiana Borkereskedő és Termelő kft. – Chardonnay 2017
Tűzkő Birtok – Tűzkő Grüner Veltliner 2017
Tomolik Pincészet – Tolnai Kékfrankos Rozé 2017
Tomolik Pincészet – Tolnai Olaszrizling 2017

Az eredménylistát itt találja – kattintson!

A vezetőképen a SynVino-díjasok, köztük a Schieber Pincészet képviseletében Schieber Anita (b2). Fotó: Láng Péter


Danubiana Borászat Országos Syngenta Borverseny Tolnai borvidék Tomolik Pincészet Tűzkő Birtok Twickel Szőlőbirtok
ElőzőTavaszias idő várható Szekszárdon és környékén KövetkezőNagy erőpróba vár a KSC Szekszárdra Miskolcon


Read previous post:
Nagy erőpróba vár a KSC Szekszárdra Miskolcon

2018.03.09....

Emlékhelyről lopott többször is egy nő Tamásiban

2018.03.09....

Close