full screen background image
Keresés
2022 január 20 - csütörtök
  • :
  • :

Kiváló etyeki fehérborok és ízletes sonkák a BorEgyetemen

Kiváló etyeki fehérborok és ízletes sonkák a BorEgyetemen

2016.12.15. Kiváló etyeki fehérborokat és isteni sonkákat kóstolhattak a Borkultúra Szabadegyetem hallgatói Rókusfalvy Pálnak és Árpás Lászlónak köszönhetően szerdán a PTE KPVK-n.

A szemeszter utolsó előadásán Horváth Béla, a PTE KPVK dékánja köszöntötte a résztvevőket. Mint arra felhívta a figyelmet, a novemberi – Szekszárdtól délre: a horvát Dunamente borai című – elmaradt előadást egy későbbi időpontban megtartják. Már csak azért is, mert a BorEgyetem feladatának tekinti a külföldi borok és a külföldön élő magyarok által készített borok bemutatását – mondta el a dékán. Hozzátette, karácsony környékén tradíció, a bor és a gasztronómia összehozása, a szerdai „Sonka világszínvonalon Etyek boraival” című előadás – melynek házigazdája ifj. Heimann Zoltán volt – is ezt a kapcsolatot erősíti.

Rókusfalvy Pál, aki rádiós- és tévés műsorvezetőként lett közismert, arról, hogy miként kezdett bort készíteni elmondta, véletlenül tévedt Etyekre, melynek vidéki romantikája megfogta. Mostanra pedig már 17 éve foglalkozik borkészítéssel és több hektáron gazdálkodik. Négy gyermeke közül egyetlen fia, Pál is borász lett, miután elvégezte a Budapesti Corvinus Egyetem szőlész-borász szakát.


A mikrofonnál Rókusfalvy Pál, mellette ifj. Heimann Zoltán és Árpás László. Fotó: Kadarka.net

A borásszá lett kommunikációs szakember úgy fogalmazott, az Etyeki borvidék álmából ébredt fel az elmúlt években. Hozzátette, a borvidékben rejlő lehetőséget Törley József az 1800-as évek végén már meglátta, hiszen az etyeki területekre alapította a budafoki Törley pezsgőüzemet. A rendszerváltás utáni időkben pedig Báthori Tibor kezdte újra a munkát, akit Tiffán Ede után 1992-ben másodikként választottak meg az Év borászának (ez a díj ugyanaz, mint a mostani Év Bortermelője Magyarországon díj, melyet két hete nyert el a szekszárdi Mészáros Pál – a szerk.). Mint azt Rókusfalvy Pál hozzátette, a borvidék igazán a 2000-es évek elején kezdett éledezni, amikor a hozzá hasonló hobbi borászok egyre komolyabban kezdtek el foglalkozni a borkészítéssel. Így Etyek tulajdonképpen hazánk legfiatalabb borvidékének tekinthető.

Rókusfalvy Pál közreműködésével szervezték meg korábban Etyeken a Kezes-Lábos Pincefesztivált, de az ő közreműködésével alakult meg a Borút Egyesület 2003-ban, illetve 2007-ben Ő alapította meg a Borászok borásza díjat.

Az összesen mintegy 5600 hektár területű Etyek-Budai borvidék legfontosabb szőlőfajtáit a fehér szőlők adják. Ezek közül is a chardonnay és a sauvignon blanc a két legfontosabb, de a zöld veltelini is kedvelt fajta. Ezek mellett a kék szőlőfajták közül egyedül a pinot noir-ban látnak nagy lehetőséget Etyeken. A chardonnay pedig azért is olyan fontos, mert ez a fajta szolgálhat a pezsgők alapanyagául.

Fotó: Kadarka.net

Rókusfalvy Pál ifj. Heimann Zoltán kérdésére, miszerint mire számít tíz év múlva Etyeken, úgy felelt, a borvidék jövőjét a fent említett chardonnay, sauvignon blanc és a pinot noir fajtákra kell építeni. Szerinte egyre nagyobb jelentősége lesz a borvidéken a pezsgő készítésnek, illetve az ital alapanyagául szolgáló chardonnay termesztésének. A borász úgy látja, hogy egyre inkább a vendéglátás, borturizmus és gasztronómia felé kell fordulni. Ezt egyébként a nemrég bejelentett 3,7 milliárdos értékű, Etyek környéki fejlesztések is segítik. A tervek szerint többek között fejlesztik a gasztrosétányt, elektromos buszok beszerzését és kerékpár kölcsönzők kialakítását tervezik, és megtörténik a terület csatornázása is, valamint egy látogatóközpontot is szeretnének kialakítani.

Etyek hihetetlenül nagy fejlődés előtt áll, az etyeki borászok egyik feladata pedig, hogy higgyenek magukban – összegezte Rókusfalvy Pál.

A vajdasági, szabadkai származású Árpás László etyeki sonkamester, aki rendkívül ízletes sonkákat és erdélyi szalonnát hozott magával elmondta, a régi Nagy-Magyarországon, mely Európa éléskamrája volt, komoly volumenű sonkagyártás zajlott.

A mikrofonnál Árpás László, mellette ifj. Heimann Zoltán és Rókusfalvy Pál. Fotó: Kadarka.net

Mára azonban Olaszország és Spanyolország sokkal inkább közismert sonkáiról, mint hazánk. Míg előbbi országban 75 millió, utóbbiban pedig 90 millió darab sonkát készítenek, addig becslése szerint ma Magyarországon évi 500 ezer darab sonkát készítenek ipari-, egymilliót pedig háztáji gyártásban. Mint mondta, a hazai bortermelés ma a top-ban van, ám a sonkakészítés imázsának építését szinte előröl kell kezdeni Magyarországon. Pedig úgy véli, a magyaroknak a vérében van az állattenyésztés és az alapanyag, ahogy a bor esetében, a sonka készítésénél is rendkívül fontos.

A sonkamester szerint egyébként a magyarok hajlamosak arra, hogy túlsózzák a sonkát. Ezzel kapcsolatban figyelmeztetett, senki se használjon apró szemű sót, mert a nagy szemű sokkal inkább megfelelő. Árpás László úgy véli, a helyes eljárás a 3×7 nap sózás, majd a sonka 10-12 tonnával történő préselése. Mint mondta, a magyarok nem kedvelik a fehér sonkát, szeretik, ha a sonkának színe van. A legjobb szín pedig úgy érhető el, ha gyümölcsfával, a leginkább szilvafával füstöli a sonkát, mely ettől szép barnává válik.

Fotó: Kadarka.net

Árpás László fontosnak nevezte a megfelelő légáramlást is a szárító helyiségben. Szerinte mesterséges úton, például ventilátorral is mozgatni kell a levegőt, mert kizárólag „széllel” nem lehet a kívánt légáramlást elérni. Ugyancsak fontos, hogy szárító helyiségben teljes sötétség legyen, ellenkező esetben a sonka könnyen avasodásnak indul. Arra kérdésre, hogy melyik italhoz illik a leginkább a sonka, Árpás László úgy felelt: mindegyikhez.

A BorEgyetem hallgatói összesen tíz bort, kilenc fehéret és egy vöröset kóstolhattak meg a szerdai előadáson, ahol finomabbnál finomabb sonkák és egy erdélyi szalonna is terítékre került.

Kóstolt borok
1. Sir Irsai 2016 – Haraszty Pince
2. Chardonnay 2015 – Rókusfalvy Birtok
3. Pinot Blanc 2015 – Rókusfalvy Birtok
4. Zöld Veltelini – Rókusfalvy Birtok
5. Sauvignon Blanc 2015 – Rókusfalvy Birtok
6. Chardonnay 2014 – Rókusfalvy Birtok
7. Pinot Blanc 2015 – Rókusfalvy Birtok
8. Chardonnay 2013 – Rókusfalvy Birtok
9. Tizenhármas 2013 (Sauvignon Blanc, Pinot Blanc és Szürkebarát házasítás) – Rókusfalvy Birtok
10. Pinot Noir 2015 – Etyeki Kúria

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close