full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Kiváló évjárat lehet az idei a Szekszárdi Borvidéken

Kiváló évjárat lehet az idei a Szekszárdi Borvidéken

2015.07.29. Akár kimondottan jó minőségű is lehet az idei szőlőtermés a Szekszárdi Borvidéken a jelenlegi helyzet alapján.

– Jégeső és fagykár nem gátolta a növények fejlődését, a virágzás idején jó volt az időjárás, a beporzás rendben lezajlott és a rügyszám is megfelelő volt. A fürtszám ugyan valamivel kevesebb az átlagosnál, de ez még jót is tehet a minőségnek. A szőlő fejlettsége egy héttel előrébb jár az ilyenkor általában tapasztaltnál. A peronoszpóra fertőzés az idén nem jelentett komoly gondot, de lisztharmat azért megjelent néhány tőkén – számolt be tapasztalatairól Vesztergombi József, a Remete Bor tulajdonosa, akinek főként Sióagárd-Leányváron találhatók termőterületei.

– Júliusban nagy volt a forróság, ezért a bogyók növekedése pár napra leállt, ám ez alig éreztette hatását. A lehűlés, valamint a néhány nap alatt lehullott mintegy 25 milliméter csapadék éppen idejében érkezett. A jelenlegi állás alapján akár a 2007-es évhez hasonló kimondottan jó minőségű termés is várható – tette hozzá Vesztergombi József.

Károkozóval nem találkozott ültetvényein, de úgy hallotta, hogy a városhoz közel eső területeken megjelent a szőlőkabóca. Felhívta a figyelmet, hogy nem szabad túl sok levéltől megfosztani a szőlőt, különben lelassulhat a cukorképzés. A levélzettől a kelleténél jobban megfosztott szőlőnek emellett a forróság elviselése is nagyobb terhet jelent.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Halmosi József szőlő- és borosgazda (Halmosi Pincészet), akinek az Őcsényi-hegyen található ültetvényeinek java.

– Jók voltak az időjárási körülmények a szőlő növekedéséhez. A július összességében ugyan csapadékszegény volt, de időben érkezett az eső, így a szárazság sem hagyott nyomot a művelt talajú ültetvényeken, nem érzékelhető a bogyók méretén. A korábban érő fajták bogyói már július 20. körül elkezdtek színesedni, elmondható, hogy az átlagoshoz képest valamivel előrébb tart a növények fejlettsége. Ám sok idő van hátra a szüretig, az augusztustól sok függ. A nagy forróság és a csapadékszegény időjárás még gondot okozhat. Egyelőre viszont minden adott ahhoz, hogy a 2015-ös jó évjárat legyen – mondta Halmosi József.

A szőlő- és borosgazda nem tapasztalta peronoszpóra fertőzés megjelenését, de a lisztharmat veszélyt jelent. Mint mondta, sokan már a tízedik permetezésnél tartanak, noha ilyenkor általában még csak a 6-7 permetezésen szoktak túl lenni. Atka, vagy molylepke nem támadta meg a szőlőt, de gyapjas kabóca elvétve akad az ültetvényeken.

Szintén felhívta a figyelmet a körültekintően elvégzett zöldmunka fontosságára. Mint mondta, a fürtzónában nem szabad túlzottan sok levelet leszedni, mert ha nagy lesz a hőség, az megperzselheti a növényeket.