full screen background image
Keresés
2019 november 26 - kedd
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Kiváló minőségű, bár kevesebb szőlő termett a Szekszárdi borvidéken

Kiváló minőségű, bár kevesebb szőlő termett a Szekszárdi borvidéken

2019.11.03. A tavalyinál kevesebb, de kiváló minőségű szőlő termett az idén a Szekszárdi borvidéken.

Mészáros Péter, a mintegy 120 hektáron gazdálkodó Mészáros Pince és Borház borásza elmondta, az áprilisi hűvös és a májusi csapadékos időjárás miatt a szőlő kissé lemaradt a fejlődésben. Korán megjelentek a gombabetegségek, mint a peronoszpóra és a lisztharmat, melyek nem csak a növény leveleit, de a fürtöket is megtámadták. Ezért aztán a szokásosnál valamivel gyakrabban kellett permetezni. A nyár az időjárás szempontjából átlagos volt – tudatta a borász. Hozzátette, a szüret kezdete a szokásosnál talán kicsit későbbre tolódott.

A pincészet az irsai olivérrel kezdte a fehér fajták szedését augusztus közepén, mintegy tíz nappal később, mint tavaly, amikor a nyár melegebb volt az ideinél. A charodnnay-t a fajtához mérten magas, 21-es cukorfokkal szüretelték – tájékoztatott Mészáros Péter. Mint azt elmondta, köszönhetően annak, hogy nem volt nagy hőség, a savak nem égtek ki, szépen megmaradtak. Hozzáfűzte, emellett az illat- és ízanyagok tekintetében is szép termést takaríthattak be.

A szeptember – leszámítva néhány napot – száraz volt, az október pedig a szokásnál melegebb, amit jót tett a kék fajtáknak. Az időjárásra érzékeny kadarkát ezért sokáig kint lehetett hagyni és végül jó minőségben tudták leszüretelni. A mindig megbízható, stabilan termő kékfrankos szintén jó minőséget produkált. Az októberi meleg kimondottan jót tett a cabernet franc, -sauvignon és merlot fajtáknak, melyeket 22-es, 23-as, vagy még magasabb cukorfokkal, igen érett állapotban szüreteltek.

Mészáros Péter értékelés szerint a 2019-es kiváló évjárat lehet a borvidéken. Mint elmondta, az idei szőlőből olyan borok készíthetők, melyek 5-6 év múlva is szépek lesznek. A termés a mennyiséget tekintve azonban 10-20 százalékkal elmarad az előző évitől.

Módos Ernő, a Ferger-Módos Borászat borásza arról szólt, hogy a nyári hőségnapok száma közel kétszer annyi volt, mint tavaly. Hozzátette, 24 foknál magasabb hőmérséklet esetén a növény párologtatása minimálisra csökken, a bogyók fejlődése is lassul, a cukorképzés folyamata leáll. A borász tapasztalata szerint azonban a rügyfakadás és a virágzás jó időpontban történt. Bár szeptember elején volt néhány kicsit hűvösebb nap, ez nem befolyásolta érzékelhetően a termést sem a minőség, sem pedig a mennyiséget tekintve.

A fehér fajták szüretét augusztus közepén kezdték az irsai olivérrel és a csaba gyöngyével. Előbbit 16-18-as, míg a chardonnay és olaszrizling fajtákat 19-20-as cukorfokkal szüretelték.

A kékfrankos, cabernet és merlot fajták szürete szeptember közepén, illetőleg egy kicsit később indult és október 20. környékén ért véget. A kékfrankost 19-21-es, a cabernet fajtákat 22-23-as cukorfokkal szedték – tudatta Módos Ernő. A borász hozzátette, a magas cukorfok nem járt együtt a szemek nagy töppedésével. Értékelés szerint az idei termésre gazdag íz- és zamat, magas cukortartalom és szép savak jellemzők, így jó borok készülhetnek a termésből. Az átlagos termésmennyiség 60-70 mázsa volt hektáronként, vagyis 15-20 százalékkal elmaradt a szokástól.

A borász arról is szólt, hogy a borvidéken a tavalyi felvásárlási árak voltak jellemzőek. A minőségi fehér szőlő 90-100, a kékfrankos, merlot és cabernet fajták felvásárlási ára 130-140 Ft/kg áron alakult.

Módos Ernő zárásként elmondta, mivel egész Európában túltermelési válság volt tapasztalható, ezért nem is olyan nagy baj, hogy a szokásosnál kevesebb volt a termés mennyisége, mely viszont kiváló minőségű.
Read previous post:
Close