full screen background image
Keresés
2021 október 18 - hétfő
  • :
  • :

Kiváló Tolna megyei eredmények születtek az országos tűzoltószakmai versenyen

Kiváló Tolna megyei eredmények születtek az országos tűzoltószakmai versenyen

2017.09.01. Az augusztus 28-30. között Veszprém megyében megtartott XI. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőn összesen kétszáz tűzoltó vett részt. Tolna megyét a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata képviselte az országos megmérettetésen, miután megnyerték a megyei fordulót. A megyei vetélkedőn nyújtott teljesítményük alapján az Atomerőmű Tűzoltóság, valamint az önállóan beavatkozó Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapata is meghívást kapott az országos döntőre.

A 2017-es országos megmérettetés augusztus huszonnyolcadikán, Csopakon az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltók versenyével vette kezdetét. Az első napon a nem hivatásos csapatok mérték össze erejüket a balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. területén, ahol egy összetett gyakorlati feladat várt rájuk. A feltételezés szerint egy kétemeletes épület egyik második emeleti helyiségében keletkezett tűz, egy ember el is tűnt, ráadásul a „konyhában” egy gázpalack is volt, ami szintén nehezítette a versenyzők dolgát. Ez idő alatt az egyéni irányítói, beosztotti, gépjárművezetői kategóriában induló hivatásos tűzoltók elméleti tudásukat tették próbára, nekik különböző szakmai, illetve KRESZ-kérdésekre kellett válaszolniuk.

A verseny második napján a hivatásos csapatok amellett, hogy szintén megoldották a lakástüzes esetet, a Balatonkenesétől Fűzfőgyártelepig húzódó 7213-as úton kaptak újabb gyakorlati feladatokat. Itt két állomás is várta a versenyzőket. Az egyik helyszínen a motorfűrész-kezelési ismeretekre volt a legnagyobb szükség, hiszen egy favágási feladattal találták szembe magukat a versenyzők: pontos, precíz vágást vártak tőlük, a pályabírók ugyanis csak az előírásos méretű korongokat vették figyelembe az értékelésnél. Ugyanezen az útszakaszon egy másik helyszín és egy újabb műszaki mentés is várta az egységeket: egy olyan közlekedési balesetnél kellett beavatkozni, ahol egy kereszteződésben egy személykocsi és egy veszélyes anyagot szállító teherautó rohant egymásba.

A rajoknak az alapos felderítés után egy gerincsérült kimentéséről, valamint a forgalmi akadály megszüntetéséről is gondoskodniuk kellett, és mert közben ketyegett az óra, fontos volt a gyors visszamálházás is. A verseny negyedik – a gyakorlati feladatok közül az utolsó – állomásán, Balatonalmádiban a gépjárművezetők mutatták meg, mit tudnak, a sofőrök egy vezetéstechnikai pályán mérték össze ügyességüket. Nem volt kicsi a tét, minden apró tévesztést hibaponttal büntetett az éles szemű zsűri. Amíg a hivatásosok a feltételezett káreseteket számolták fel, az önkéntes, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltók sem unatkoztak, ők ekkor töltötték ki Csopakon a teszteket.

A verseny zárónapjának délelőttjén szintén Csopakon zajlottak az egyéni versenyszámok. Az indulóknak védőfelszerelésben és légzőkészülék használata mellett le kellett küzdeniük egy labirintust, belülről egy életnagyságú fabábut kellett felvinniük a fémépítmény tetejére. Onnan egy létrán lejutva sugarat szereltek, amellyel célba lőttek. Amint megtelt a tartály, jöhetett a következő feladat, amikor egy póznát kellett gyorsdarabolóval a meghatározott ponton elvágniuk, utána roncsvágás következett, egy kimustrált autót kellett itt-ott elvágniuk.

A háromnapos megmérettetésen ismét szép Tolna megyei eredmények születtek. A hivatásosok versenyében a dombóvári csapat a hetedik helyen zárta a versenyt, a gépjárművezetők között Tormási Tamás szintén a hetedik legjobb eredményt érte el. A beosztott tűzoltók között Gulyás István a tizenharmadik, az irányító versenyszámban Kurcz Ernő a tizenkettedik lett.

A nem hivatásosok versenyében Váncsodi Tibor, az Atomerőmű Létesítményi Tűzoltóságának beosztott tűzoltója írta a legjobb tesztet, míg Csányi Gergő, a Dunaföldvári Önállóan Beavatkozó Önkéntes Tűzoltóság tagja a tizedik helyen végzett. Az atomerőmű tűzoltói a csapatversenyben mindenkit maguk mögé utasítottak, a dunaföldváriak a tizenegyedik helyet szerezték meg. A gépjárművezetők versenyén Dunaföldvár felülkerekedett az Atomerőmű Tűzoltóságon, Kovács István a harmadik, Cseh János a negyedik helyre kormányozta be a fecskendőt. Az irányítók megmérettetésén ismét az Atomerőmű könyvelhette el a legjobb eredményt, Wolf István ugyanis nem talált legyőzőre, a dunaföldvári Petrovics István a tizenegyedik helyen végzett.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close