full screen background image
Keresés
2021 május 12 - szerda
  • :
  • :

Klímakonferencia Bátaszéken – a legfontosabb a párbeszéd

Klímakonferencia Bátaszéken – a legfontosabb a párbeszéd

2018.03.08. Sikeresnek mondható a „Felkészülés a klímaváltozásra – helyi közösségek szerepe” címmel tartott konferencia Bátaszéken, hiszen elindult egy párbeszéd, mely az egyik legfontosabb feladat a helyi közösségek számára.

A Petőfi Sándor Művelődési Házban tartott nemzetközi konferenciát, mely a Norvég Alap támogatásával valósulhatott meg, dr. Bozsolik Róbert, polgármester nyitotta meg.

A konferencia érdekes témát boncolgatott: mi mit tehetünk a nyilvánvaló klímaváltozás megállítása ellen? Az éghajlatváltozás a XXI. század legnagyobb problémája. Földünk kezd túlnépesedni, városiasodik, a fogyasztói társadalom jelentős mértékű növekedésével, és a környezeti erőforrások igazságtalan és egyenlőtlen eloszlása, hasznosítása globálisan és lokálisan egyaránt előidézi a klímaváltozást.

Ezzel a konferenciával felhívhatták a figyelmet a legfontosabbra: a párbeszédre.

A skandináv országok valamelyest előrébb járnak ebben a témában. Per Halvorson, a norvég Fjellugla Kompetance AS igazgatója előadásában elmondta, szervezetük továbbképzésekkel, rövid- és hosszútávú egyetemi képzésekkel próbálják felkészíteni felnőtt hallgatóit a klímaváltozás hatásaira és annak kezelésére. Amire igazán fókuszálni kellene az a témával kapcsolatos beszélgetések, a legfontosabb pedig az egymástól tanulás.

Sánta Sebő, a DDTG Nonprofit Kft. igazgatója a klímaváltozás társadalmi-gazdasági hatásairól beszélt, majd Misóczki Anikó, a paksi önkormányzat osztályvezetője számolt be a városban történő közlekedés-fejlesztésről, mely csökkenti a károsanyag-kibocsátás mértékét. Arra a kérdésre, hogy mit tehetnek a bátaszékiek a klímaváltozás ellen, az Kocsis Anikó, az Ökorégió Alapítvány igazgatójának előadásából is kiderült.

Amit ma teszünk az 50-100 év múlva érezteti hatását.

A károsanyag-kibocsátást csökkenteni kell, és alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez. Rendkívül fontos a fenntartható közlekedés, gépkocsi helyett – aki teheti – például kerékpározzon, szelektíven gyűjtse a hulladékot, így csökkentve az ökológiai lábnyomát.

Fontos, hogy mi, magunk tehetünk apró figyelmességgel az élhető, jobb jövőnkért!

Forrás/fotó: bataszek.hu
Read previous post:
Close