full screen background image
Keresés
2020 november 26 - csütörtök
  • :
  • :

Koccintás napja: mindenkit várnak a Béla király térre

Koccintás napja: mindenkit várnak a Béla király térre

2015.06.16. Idén is várnak minden szekszárdit és környékbelit a koccintás napjára, amit ezúttal a Béla király téren tartanak június 27-én.

Ötödik alkalommal rendezik meg az elsőként 2011-ben megtartott nagy koccintást a Magyar Bor- és Pezsgő Ünnepén, Magyarország huszonkét borvidékén. A rendezvényt a korábbi évektől eltérően – amikor a települések maguk választhatták meg az esemény időpontját – az ország minden borvidékén ugyanazon a napon tartják.

Idén minden nevező település június 27-én (szombat) tehet kísérletet arra, hogy megszerezze Magyarország legnépszerűbb borvidéki települése címet – hívta fel a figyelmet az eseményről tartott keddi sajtótájékoztatón Herrné Szabadi Judit, a Szekszárdi Borvidék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Mint azt elmondta, a szekszárdiakat és a környékbelieket a Béla király térre várják délután hat órára. A poharat mindenkinek magának kell vinnie, a belevaló bort a szekszárdi borászok állják.

Emlékeztetett, Szekszárd az előző években több alkalommal is megnyerte a települések versenyét. Volt, hogy mintegy háromezer ember koccintott egyszerre a megyeszékhelyen. Idén megismétlődhet a siker.

A rendezvény célja a magyar bor népszerűsítése hazánkban. Sokszor gondolunk világhírűként a hazai borra, külföldön járva mégis azt tapasztalni, hogy az üzletek polcairól hiányoznak a magyar borok – mutatott rá Eszterbauer János, a Szekszárdi Borászok Céhének elnöke. Ennek nem a borok minősége az oka, hanem sokkal inkább az, hogy hazánkban kevésbé elterjedt a borivás kultúrája, mint Franciaországban, vagy Olaszországban. Külföldön nehezen hiszik el, hogy a magyar borivó nemzet, amíg mi magunk nem bizonyítjuk azt – mondta Eszterbauer János.

A szekszárdi borászok az elmúlt időkben (is) kitettek magukért. Erről tanúskodnak a közelmúlt borversenyeinek eredményei. A borászok nagyszámú mintával neveznek és nagy sikereket érnek el mind az országos, mind a nemzetközi versenyeken – emlékeztetett Kővári László, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke.

Mint azt elmondta, a bor, a borkultúra és az ezzel kapcsolatos rendezvények turisztikai vonzereje jelentős. Fontos, hogy a szekszárdi polgárok is megmutassák magukat a koccintáson, bizonyítva azt, hogy a városiak számára is fontosak ezek a rendezvények.

A koccintás után rendezik meg egyébként a Szekszárdi Pörkölt és Bor Ünnepét, valamint koncertek lesznek a Vármegyeháza udvarán. A borkultúra szerelmeseinek kedvez a hétvége, ugyanis 26-án és 27-én tartják Szekszárdon az Iván-völgyi túrát is. Erre azonban már hetekkel ezelőtt elkapkodták a jegyeket.

A Szekszárdi Pörkölt és Bor Ünnepéről ide kattintva olvashat részleteket!

Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close