full screen background image
Keresés
2021 április 13 - kedd
  • :
  • :

Egymást segíti a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás

Egymást segíti a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás

2016.04.12. Megerősítette, illetve további tartalommal töltötte meg együttműködési megállapodását kedden a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet.

Dr. Balázs Gábor megyei katasztrófavédelem igazgató elmondta, a két – Belügyminisztérium alá tartozó – szervezet évekkel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást. Ennek keretében tartottak kedden szakmai találkozót, melynek alkalmával közös vezetői értekezleten vettek részt. Az értekezleten többek közt megvitatták azokat a területeket, melyekben a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás együtt tud működni.

Ilyen például a büntetés-végrehajtás állományának bevonása a katasztrófavédelem munkájába veszélyhelyzetek esetén. Dr. Balázs Gábor az együttműködés példájaként említette az árvízi védekezési munkálatok segítését az előkészületektől a konkrét védekezési munkákig. A 2013-as árvíz idején a szekszárdi büntetés-végrehajtási intézet dolgozói és a fogvatartottak is segédkeztek Bátánál a homokzsákok töltésében, a töltésmagasításban. Mivel az intézetnek saját konyhája van, ezért a  védekezésben részt vevők élelmezését is segíteni tudják.

A katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás emellett az állomány képzése, oktatása és egészségügyi szűrése területén is együtt tud működni.

Ugyancsak fontos, hogy a két szervezet jobban megismerje egymás működését. A gyors és ezáltal hatékony beavatkozáshoz a katasztrófavédelemnek ismerni kell például a börtönbe történő beléptetés pontos menetét. Ennek akkor lenne hatalmas jelentősége, ha az intézetben veszélyhelyhelyzet, például tűzeset történne. Az utóbbira való hatékony felkészülés jegyében egyébként közös tűzoltói gyakorlatot is  tart a két szervezet.

Soczó László, a szekszárdi büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka elmondta, a katasztrófavédelem és az intézet között jó kapcsolat alakult ki az évek folyamán. Ennek köszönhetően kölcsönösen támogatni tudják egymást, legyen szó infrastrukturális, vagy személyi jellegű segítségről. Ilyen segítség volt, amikor tavaly a határzár építésénél, melyben szekszárdi fogvatartottak is részt vettek, a katasztrófavédelem önköltségi áron, soron kívül szállította a helyszínre a szükséges vaságyakat. Így  nem kellett ezzel vállalkozót megbíznia a büntetés-végrehajtásnak, mely ezáltal pénzt takarított meg.

Az ilyen apró részletektől válik valóban gyakorlativá az együttműködés – mondta Soczó László.

Az intézet parancsnoka arról is beszámolt, hogy a most megújított együttműködési megállapodás új elemekkel is bővült. Konkrét példaként említette, hogy az intézetnek van, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak viszont nincs saját pszichológusa. A tapasztalt szakember sokat segíthet a munkájuk által rendszeresen tragédiákkal szembesülő tűzoltóknak a látottak, átéltek feldolgozásában. A katasztrófavédelem pedig kedvezményes áron bocsátja a büntetés-végrehajtás munkatársai rendelkezésére a Gunarasfürdőben található üdülőjét, ahol az intézet dolgozói kipihenhetik a hétköznapok, vagy éppen a hétvégék fáradalmait.

A képen: a megállapodást a katasztrófavédelem részéről dr. Balázs Gábor (balról) megyei katasztrófavédelmi igazgató, a megyei büntetés-végrehajtási intézet részéről Soczó László (jobbról) parancsnok látta el kézjegyével. Fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close