full screen background image
Keresés
2019 december 22 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Komoly fejlesztések valósulhatnak meg Szekszárdon

Komoly fejlesztések valósulhatnak meg Szekszárdon

2019.05.09. Az élet minden területét felöleli majd az a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos együttműködés, melyről megállapodást írta alá Süli János tárca nélküli miniszter és Ács Rezső, Szekszárd polgármestere csütörtök délelőtt a polgármesteri hivatalban.

Szekszárd elhelyezkedése és egyéb adottságai miatt is fontos az atomerőmű bővítése szempontjából. A város – mely rövid autóútra található Pakstól – a megye központja, mely oktatási, sport és kulturális célú létesítményekkel rendelkezik – mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Mint azt tudatta, a majdani bővítésen dolgozóknak – a megfelelő munkavégzés feltételeként – szüksége lesz arra, hogy szabadidejüket megfelelően tölthessék el. Arra is kitért, hogy az együttműködés részeként egyfajta kompetenciaközpont jön létre Szekszárdon.

A miniszter kiemelte, az imént említett szolgáltatásokat az atomerőmű közelében, a régióban kell biztosítani. Aláhúzta, az atomerőmű bővítésének tervezése során már a kezdetektől fogva nem csak Paks, hanem az egész régió fejlesztésében gondolkodtak. A Szekszárddal való megállapodás kapcsán úgy fogalmazott, hogy az együttműködés az élet minden területét felöleli majd. Arra is emlékeztetett, hogy Szekszárd, valamint Paks – melynek polgármestere volt – között korábban már együttműködési megállapodás jött létre az atomerőmű bővítése kapcsán.

A város érdeke, hogy Szekszárdot alkalmassá tegyék arra, hogy segítve a bővítéssel kapcsolatos munkálatokat helyzetbe tudják hozni a helyi vállalkozásokat, szolgáltatókat és a város fel tudjon készülni a szakképzett munkaerő biztosítására – fogalmazott Ács Rezső. A polgármester hangsúlyozta, az oktatástól az egészségügyig fel kell készíteni az ellátórendszert annak érdekében, hogy az ide érkező szakembereket és családjukat minden tekintetben ki tudják szolgálni. Ehhez pedig erős együttműködésre van szükség.

Fotó: kadarka.net

Az önkormányzat célkitűzése, hogy helyben tartsa, a városba csábítsa a fiatalokat, amire az atomerőmű bővítése óriási lehetőséget jelent. A bővítés és a hozzá kapcsolódó fejlesztések által ugyanis jövőképet tudnak mutatni nekik – tudatta a városvezető.

Kiemelte mindehhez hozzátartozik a szakképzés fejlesztése is. Emlékeztetett, a megyeszékhely a Modern Városok Programban lehetőséget kapott arra, hogy a szakképzés területén egyfajta integrált szekszárdi modellt valósítson meg, mely most összekapcsolódik a bővítéssel és a minisztérium munkájával. Hozzátette, a szakképzés fejlesztésével szeretnék biztosítani, hogy a fiatalok olyan kompetenciákat szerezzenek, melyet a bővítési munkálatok folyamán és utána is tudnak majd hasznosítani.

Ennek érdekében szeretnék összehangolni a szakképzési centrum és a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karának munkáját, ebben pedig Szekszárd irányítószerepet kíván betölteni – nyomatékosította Ács Rezső. Elmondta, a megállapodás részeként elsőként a szakképzés területén indul együttműködés.

Mint azt a polgármester tovább részletezte, szintén fel kell készülni arra, hogy az építkezésen dolgozó munkások egy része a családjával érkezik. A munkások házastársainak adott esetben munkalehetőséget, a gyermekeknek megfelelő óvodai stb. ellátást kell nyújtani. Emellett az egészségügyi ellátórendszer megújítása is lényeges. Ezen a területen, mind a szakmai állomány, mind az infrastruktúra fejlesztését tekintve jelentős fejlesztések várhatók – fogalmazott a városvezető.

Fotó: kadarka.net

Ács Rezső szavai szerint biztosítani kell a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét is. Kiemelte, Szekszárd a turisztikai célú fejlesztések, fejlesztési tervek meghatározásakor előre gondolt erre. Többek között a készülő új sportuszoda, a tervezett fürdő- és szálláshelybővítés, de a majdan megépülő gemenci ökocentrum is rekreációs lehetőséget jelent az ide érkezők és a helybeliek számára.

A polgármester arról is szólt, hogy a készülő új 100 hektáros ipari parkból mintegy 53 hektárt kialakítottak. Megjegyezte, a vállalkozásokat itt olyan nagy területű telkek is várják, melyekből az ország ipari parkjaiban csak kevés található.

Dr. Becskeházi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a Pécsi Tudományegyetemmel kötött megállapodás nyomán az egyetem kapacitásait is kihasználják a bővítés érdekében. Hozzátette, a szekszárdi karral együtt egy barnamezős beruházás keretében egy úgynevezett „iq-programot” valósítanak meg magas kompetenciák fejlesztésére. Ennek nyomán fejlett technológiát használó multinacionális vállalatok is letelepülhetnek a városban, mely az ipari park kihasználtságának is növelését eredményezheti. Ugyancsak elmondta, a Paks II. projektben összességében több ezer vállalkozás vesz részt, ebből 300-400 a közelben működik majd.

Az együttműködési megállapodást Süli János tárca nélküli miniszter és Ács Rezső polgármester látta el kézjegyével.

A vezetőképen Ács Rezső (j), és Süli János. Fotó: Kadarka.net


ElőzőÉremesélyes a KSC Szekszárd kadett csapata


Read previous post:
Megnyílnak a tűzoltólaktanyák a gyermeknap alkalmából

2019.05.09....

Close