full screen background image
Keresés
2019 április 14 - vasárnap
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Átfogó rendszerben fejlesztik Szekszárd és környéke úthálózatát

Átfogó rendszerben fejlesztik Szekszárd és környéke úthálózatát

2016.09.28. Jól átgondolt koncepció alapján, átfogó rendszerben fejlesztik Szekszárd és környéke úthálózatát. Ennek elemeként újították fel az 56-os számú főút szekszárdi bevezető szakaszát is, melyet szerda délután adtak át hivatalosan.

Az 56-os számú főút szekszárdi bevezető szakasza a tavasszal indult és októberben befejeződő komplex útfelújítási program részeként újult meg – mondta el az átadón Becze Szabolcs, a Magyar Közút Zrt. Tolna Megyei Igazgatóságának vezetője. Mint arra emlékeztetett, az országosan 69 milliárd forint összértékű rekonstrukció Tolna megyei munkálatainak keretösszege 4,8 milliárd forint.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az országos komplex útfelújítási programban Tolna megyében 31 kilométernyi fő- és 19 kilométernyi mellékút újul meg október 13-ig – kattintson!

A szekszárdi önkormányzat és a Magyar Közút Zrt. Tolna Megyei Igazgatósága között szoros és hatékony együttműködés alakult ki, melynek célja a városi és a város környéki közlekedés színvonalának javítása. Szekszárd közép- és hosszú távú terveiben fontos szerepet kap a belvárosi utak terheltségének csökkentése és a közlekedés biztonságának növelése – tudatta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.

A kiemelkedő forgalmat lebonyolító útszakasz mintegy 900 méter hosszan újult meg. Nemcsak új aszfaltréteget kapott az út, de annak alapját, valamint az úton található hidat is megerősítették. Emellett megtörtént az útpadka és a vízelvezetők rekonstrukciója is. A felújítás költsége százmilliós tételt képzett.

Mint arra a városvezető emlékeztetett, a tavaly a Palánki út és az 56-os főút kereszteződésében átadott körforgalom megépítésével sikerült egy baleseti csomópontot megszüntetni. Ahhoz azonban, hogy a belvárosban csökkenjen forgalom, és hogy meg lehessen teremteni a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeit, jó minőségű utakra is szükség van.

Utóbbiak nemcsak a Modern Városok programban létrejövő kerékpárutak építése miatt, hanem az ugyanebben a programban majdan megvalósuló egyéb turisztikai- és sportcélú fejlesztések színhelyeinek jó megközelíthetősége miatt is fontos – emelte ki a polgármester. Az 56-os út szekszárdi bevezető szakasza központi szerepet játszik majd ezen a téren, ezért is volt fontos a fejlesztése – tette hozzá a városvezető.

_dsc5178Fotó: Ótós Réka

Az egyes fejlesztések egy átfogó rendszer elemei, melynek a 6-os út és a 65-ös út találkozásánál, vagyis a siófoki elágazóban található kereszteződés körforgalommá való átépítése is része volt – ismertette Ács Rezső. Mint azt hozzátette, nemrég elindult a Bor utca teljes rekonstrukciója, melynek részeként 2×1 sávos út létesül a jelenlegi földút helyén, így pedig egy újabb jó minőségű úton válik elérhetővé a siófoki körforgalom.

Két éve dolgozták ki azt a koncepciót, melynek nyomán a fejlesztések zajlanak – tájékoztatott Horváth István, a térség országgyűlési képviselője. A siófoki és a palánki körforgalom megépítése, valamint az 56-os út fejlesztése után további cél, hogy a Szent-Györgyi Albert utca és a tehermentesítő út találkozását rendőrlámpás kereszteződéssé fejlesszék – tudatta a képviselő. A fejlesztéshez szükséges források biztosítása folyamatban van – fűzte hozzá.

_dsc5127A 61-es út is megújult egy szakaszon. Fotó: Ótós Réka.

Horváth István arról is beszámolt, hogy választókerületében egyéb útfelújítások is megvalósulnak. A sióagárdi utat is fejleszteni fogják, emellett zajlik a Paks és a 63-as számú főúton található körforgalom közötti útszakasz rekonstrukciója is. A fejlesztések célja, hogy minél kevesebb legyen a baleset – zárta le Horváth István.

Ezt követően Horváth István képviselő, Ács Rezső polgármester és Becze Szabolcs igazgató átvágta a nemzeti színű szalagot, ezzel jelképesen is átadva a forgalomnak a megújított útszakaszt.

Több másik felújított útszakaszt is átadtak szerdán Tolna megyében

„Megyeszerte útfelújításokról lehet majd hallani a jövőben az autósok legnagyobb örömére –jelentette ki Hirt Ferenc országgyűlési képviselő szerdán délelőtt, Simontornyán. Tolna Megye Fejlesztési biztosa a 61-es és 64-es utak kereszteződésnél tartott sajtótájékoztatót Becze Szabolccsal, a megyei közút igazgatójával, egyben átadták a térségben felújított útszakaszokat– tudtuk meg a Tolna Megyei Önkormányzattól.

_dsc5106Hirt Ferenc országgyűlési képviselő és Becze Szabolcs a simontornyai útátadáson. Fotó: Ótós Réka

2010-ben egyértelmű volt, hogy a megye siralmas állapotban lévő útjainak felújítását meg kell kezdeni – emlékeztetett Hirt Ferenc. A fejlesztési biztos szerint rendelkezésre állnak a források az utak rendbetételére, majd kedélyesen megjegyezte: sokan már unni fogják a jövőben a folyamatos útátadásokról szóló híreket.

A komplex útfelújítás keretében Tolnában megújuló utak

– 61-es út Simontornya és Tamási közötti útszakaszai 13,115 kilométer hosszúságban
– 63-as út Nagydorogtól a kölesdi csomópontig tartó 9,964 kilométernyi része
– 64-es út Simontornyától a megyehatárig 2,272 kilométeres útszakasza
– 65-ös út Tamásitól Szekszárd irányába 3,6 kilométeren húzódó szakasza
– 56-os út közel egy kilométeres szekszárdi bevezető szakasza
– 6-os út Kakasdtól Szekszárd felé tartó 1,6 kilométeres útszakasza
– 6233-as út Pakstól a kölesdi csomópontig tartó 15,45 kilométeres útszakasza
– 6532-es út Csibráktól Kurd végéig tartó 3,7 kilométeres szakasza

A komplex útfelújításról szóló anyagainkat itt találja – kattintson!

A vezető képen (legfelül) Ács Rezső (b), Horváth István és Becze Szabolcs. Fotó: Tolna Megyei Önkormányzat – Ótós Réka
Read previous post:
Egy földúton figyeltek fel a gyanús autóra a bátaszéki rendőrök

2016.09.28....

Close