full screen background image
Keresés
2018 december 15 - szombat
  • :
  • :

Koncertekkel zárul a Miszla Barokk Régi Zene Akadémia

Koncertekkel zárul a Miszla Barokk Régi Zene Akadémia

2016.07.07. Három koncerttel zárja a hét végén idei kurzusát a Miszla Barokk Régi Zenei Akadémia, amelyet a napokban hatodik alkalommal rendeznek meg a Tolna megyei Miszlán működő kulturális központban.

2018hirdetés

Az akadémián ezúttal harminc növendék, többségében magyar, német, olasz, szlovák zeneakadémiai hallgatók vesznek részt, de érkeztek zenészek Tajvanról is – mondta Makayné Pál Berta, a kulturális központ egyik tulajdonosa az MTI-nek.

A növendékeket Tóth Mónika barokk hegedűművész, a kurzus szervezője, Jan Cizmár cseh lantművész, Péteri Dóra csemballóművész oktatja, a Bécsben élő Urbanecz Kristóf viola da gambát, Januj Anna, a Lipcsei Egyetem tanára barokk furulyát tanít.

Tóth Mónika elmondta: a kurzuson az 1580-tól 1780-ig tartó korszak, a késő reneszánsz, a kora barokk, az érett barokk zeneirodalmából játszanak. Merítenek a francia barokk repertoárból is, amelyet Johann Sebastian Bach is felhasznált egyedi stílusának kialakításához. A hallgatók facsimile kottákból – az eredetiek másolataiból – tanulnak, amit külön el kell sajátítani, hiszen ezekben például nincsenek ütemvonalak, és a régizenei szerzők eltérően jelezték a díszítéseket.

A hangszereket ráadásul nem mindig a normál zenei a-hangnak elfogadott 440 hertzes frekvenciára hangolják, a barokk hangszereket alacsonyabbra, a konzorthangszereket magasabbra. Ez azt is jelenti, hogy a növendékeknek tudniuk kell többféle alaphangról indulva tisztán intonálni – jegyezte meg.

A régi zenei akadémia hallgatói pénteken a tamási római katolikus templomban, szombaton a kalaznói istállógalériában, vasárnap pedig a gyönki evangélikus templomban adnak koncertet. A repertoárban mások mellett Rameau, Jean-Marie Leclair, Johann Sebastian Bach, Thelemann, Jenkins, a J. S. Bach előtti német barokk zene korából Johann Heinrich Schmelzer, Johann Gottfried Walther művei szerepelnek. A szombati koncert érdekessége, hogy Góbi Rita táncos improvizációkkal kíséri a zenét. A kurzus tanárai október 22-én a Pesti Vigadóban Enrico Onofri olasz barokk hegedűművésszel adnak közös koncertet.

A Miszla Art kulturális központ 2010-ben nyílt meg a felújított miszlai Nemeskéry-kastélyban, ahol a régi zenei műhely mellett képzőművészeti mesterkurzusokat, alkotótáborokat rendeznek. A barokk zenei akadémiát már negyedik éve a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatja, ennek köszönhetően a hallgatók közt 100-250 eurós tehetségdíjakat is kiosztanak.

MTI
Read previous post:
Close