full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Konfliktuszónákban szerzett élményeiről mesélt Al Ghaoui Hesna Szekszárdon

Konfliktuszónákban szerzett élményeiről mesélt Al Ghaoui Hesna Szekszárdon

2019.04.13. A félig magyar, félig szír származású Prima Primissima díjas szerkesztő-riporter, az MTV korábbi tudósítója, Al Ghaoui Hesna tartott előadást „Az üveghegyen túl!” címmel a Magyar Vállalkozó Szalon rendezvénysorozatában péntek este a Hotel Meropsban.

A riportert, aki az MTV Híradójából, de a Panoráma című, azóta már megszűnt külpolitikai magazinműsorból, illetve a Bábel című riportműsorból is ismerős lehet, elsősorban a konfliktuszónákból adott tudósításai tették ismertté.

Al Ghaoui Hesna az előadás előtt elmondta, a Közel-Kelet iránti érdeklődése származásából fakad. Mint azt megosztotta, éveken át volt szerkesztő és amikor lehetőség adódott rá, hogy személyesen is terepmunkát végezzen és lássa azt, amiről éveken át csak kvázi közvetítőként számolhatott be, nem tudott nemet mondani. Ha az emberben megvan a kíváncsiság, akkor a tudósítás iránti vágy nagyobb a félelemnél – mondta a konfliktuszónákban végzett munka kapcsán.

Mint fogalmazott, munkája során szakmai és emberi alázattal, kíváncsi újságíróként járta a konfliktushelyzeteket és mindig igyekezett nagyon felkészülni. Az, hogy nőként végezte a munkáját a konfliktuszónákban, néha hátrány volt, mivel kulturális okokból fakadóan volt, hogy egy-egy helyre nem mehetett be. Ám ennek ellenkezője is előfordult, volt, hogy egy adott helyre éppen nőként tudott bebocsájtást nyerni.

Az is előfordult, hogy nőként nem feltételezték róla, hogy kényes kérdéseket tesz fel. Egy alkalommal valószínűleg éppen ezért választotta ki őt Benjámín Netanjáhú sajtósa egy éles háborús helyzetben arra, hogy kérdéseket tegyen fel az izraeli miniszterelnöknek. Hozzáfűzte, jó volt látni, hogy kérdése nyomán Netanjáhú torkát köszörülte a válaszadás előtt.

Fotó: kadarka.net

Al Ghaoui Hesna szerint nem az számít, hogy nő, vagy férfi az újságíró, hanem az, hogy felkészült legyen. Mint azt megosztotta, nem a vért, a pusztítást, az adrenalint kereste tudósításai során. Inkább a háborúk mozgatórugóját, hátterét, emberi oldalát szerette volna megmutatni, mert úgy véli, hogy az sokkal többet mond a nézőknek.

Tapasztalata alapján nem nevének köszönhette azt, hogy ajtók nyíltak meg előtte, ebben inkább arab nyelvtudásának volt nagy szerepe. Mint részletezte, a legtöbbször esélye sem volt labdába rúgni egy olyan újságírónak, aki nem beszélt arabul. Sőt egy háborúban élet-halál kérdése lehet a helyi nyelv ismerete. Az, hogy tolmács nélkül, saját anyanyelvükön tudta megszólítani az embereket, nagy előnyt jelentett számára.

Mint fogalmazott, egy háborús helyzetben borzasztóan nehéz dolgozni. Nem igaz, hogy az ember csak leszúrja a kamerát egy ilyen helyzetben és máris Pulitzer-díjas anyag születik. A háborúban tartanak az újságíróktól, akikről sokszor azt hiszik, hogy kém. Ráadásul az emberek nem szeretik megmutatni a nyomorukat, kiszolgáltatottságukat. Sokszor az újságírókra csapják az ajtót, ami miatt igen jó diplomáciai érzék kell ahhoz, hogy megnyíljanak a kapuk.

A Prima Primissima díjas szerkesztő-riporter azt is elárulta, hogy sokszor félt munkája során. Ám ezt az érzést természetesnek tartja.

– Ne szégyelljünk félni, a félelem értünk van. Félni kell, mert az motiválja az embert, segít a helyzetelemzésben, a kockázatfelmérésben. Amikor félünk, minden, ami ilyen helyzetben fiziológiailag, mentálisan történik a szervezetünkben, azért van, hogy túléljük az adott szituációt. Ha megpróbáljuk elnyomni a félelemérzetet, akkor a szervezet elkezd aknamunkát végezni. Ha elfogadjuk a félelmet, akkor tudjuk igazán magunkat áthangolni a helyzetre és így a félelem nagy erőforrással szolgálhat mentális tekintetben. Ezt az erőt pedig fel lehet használni arra, hogy átlépjük a saját határainkat – mondta Al Ghaoui Hesna.

Fotó: kadarka.net

A konfliktuszónákból való tudósításokkal azért hagyott fel, mert mert megszűnt az MTV külpolitikai rovata – osztotta meg. Hozzátette, a belpolitikai rovatnál pedig nem szeretett volna dolgozni. A szíriai konfliktus kitörése után lehetősége lett volna visszamenni dolgozni az országba, ahonnan a háború előtt rengetegszer tudósított, ám akkor már megszületett nagyobbik lánya. Azt, hogy háborús terepre nem megy vissza dolgozni, már az ő születése előtt eldöntötte, azóta pedig világra jött kisebbik lánya is, aki most 8 hónapos. Ezen kívül Szíriában élő rokonait is féltette, nem akarta családja biztonságát kockára tenni tudósításaival.

Így most főállású anyuka, emellett a Félj bátran című könyvével járta az országot és megszületett a Holli a hős című könyve is, mely szintén a félelemérzet kezeléséről szól.

A félig magyar, félig szír származású tudósító zárásként azt is megosztotta, nem állítja, hogy anyagainak köszönhetően százezrek számára vált világossá a Közel-keleti helyzet, de – mint azt szerényen mondta – talán egy picit tett azért, hogy jobban be lehessen látnia színfalak mögé.

Az előadás után a vendégeknek lehetősége nyílt Al Ghaoui Hesna könyvének megvásárlására és dedikálására is.

Fotó: Kadarka.net


Al Ghaoui Hesna Hotel Merops média Vállalkozói Szalon


Read previous post:
Facsemetéket ültettek

2019.04.13....

Close