full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Könyv Kata alkotásaiból nyílt kiállítás Kölesden

Könyv Kata alkotásaiból nyílt kiállítás Kölesden

2019.03.01. Szavalattal lepte meg a közönséget Fehérvári Tamás Kölesden. A megyei közgyűlés elnöke egy Juhász Ferenc költeménnyel kezdett bele beszédébe, amelyben a megye művészeti alkotásait méltatta, közöttük Könyv Kata festőművészét. A Kismegyeházán ugyanis kiállítás megnyitóra került sor szerdán, a megyei önkormányzat projektje keretében.

Az elnök szerint nagy változások zajlanak világunkban, melyeket nem szükséges minősítenünk, hanem egyszerűen meg kell találnunk a helyünket. A Könyv Katáéhoz hasonló alkotásokra szükségünk van mindennapi életünk során, mert azok képesek megkönnyíteni szívünket, hiszen mind lelkünkre, mind testünkre hatással vannak. Törekednünk kell arra, hogy a vizuális értékek fennmaradjanak, jó hatást gyakorolva ránk és utódainkra.

Mint az dr. Baranyai Eszter megyei aljegyzőtől elhangzott, a Tolna Megyei Önkormányzat kiemelt feladatának tartja a Tolna megyei identitás erősítését. Ennek egyik eszköze például, hogy „A helyi identitás és kohézió erősítése Tolna megye 8 településének irodalmi, képzőművészeti és zenei hagyományainak visszatanításával” című projekt keretében közösségfejlesztési és identitás-erősítő programokat valósít meg. Az érintett települések közösségi életének feltárásán túl a megye értékeit bemutató és népszerűsítő, közel 100 program valósul meg 2021 tavaszáig közösségfejlesztési, zenei, irodalmi, képzőművészeti, értéktári területeken.

Dr. Baranyai Eszter megyei aljegyző. Fotó: Ótós Réka.

Könyv Kata kiállításával a projekt képzőművészeti vonalának nyitórendezvényére került sor. A képzőművészeti program egyik célja, hogy a valamikori kölesdi Látás-mozgalom kultúra- és közösségformáló munkája felelevenedjen, és az alapokat felhasználva, a mai korra igazítva és továbbfejlesztve újjáéledjen.

Az aljegyző kifejezte szándékát, hogy új látásmóddal, az Új Látás nyelvén is minél többen megtanuljanak beszélni. Legyen az a zene, a képzőművészet, az irodalom, a népművészet, a kultúra, vagy akár a sport nyelve – mindegy, ki melyiket beszéli, csak azt közösségekben, szeretettel tegyük, egymás arcait megismerve, tisztelve, és színesítve.

Baky Péter nyitotta meg, egyben méltatta a Barcsay-díjas festőművész Könyv Kata kiállítását, aki szintén szólt munkáiról.

A kiállítás március 27-ig tekinthető meg Kölesden, a Kismegyeházán, ahova szeretettel várnak mindenkit.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat. Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close