full screen background image
Keresés
2019 december 23 - hétfő
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Könyvet kapnak a diákok Gemencről – komoly turisztikai szerepet szánnak az ártéri erdőnek

Könyvet kapnak a diákok Gemencről – komoly turisztikai szerepet szánnak az ártéri erdőnek

2019.03.30.  Száz „Gemenc ma” című könyvet kapnak a szekszárdi általános- és középiskolák Vitéz Attila és az önkormányzat felajánlásának hála. Az önkormányzat szeretné visszahozni a szekszárdiak Gemenc tudatát, ezzel is készülve a Modern Városok Programban Gemencben megvalósuló turisztikai fejlesztések elindítására. 

A lokálpatrióta Vitéz Attila munkásságát javarészt ismerhetik a helyiek, hiszen több olyan könyve jelent meg, ami a régi és a mai Szekszárdot mutatja be – mondta Ács Rezső polgármester péntek délután a városházán megtartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, Attila legújabb – az ártéri erdőt bemutató könyve – a „Gemenc ma” címet viseli.

A könyvből Vitéz Attila nagylelkűen ötven példányt ajánlott fel a szekszárdi általános iskoláknak, hogy a diákok jobban megismerhessék lakókörnyezetüket. Ezzel párhuzamosan a város is vásárol ugyanennyit a kötetből, melyet a középiskoláknak juttatnak el – tájékoztatott a városvezető.

Kiemelte, szeretnék a szekszárdiak „Gemenc tudatát” visszahozni, ehhez pedig a színvonalas kiadvány is nagy mértékben hozzájárulhat. Ezen felül ezen a módon is szeretnék felvezetni azt, hogy Gemencben várhatóan hamarosan megkezdődnek a turisztikai célú fejlesztések.

Ács Rezső hangsúlyozta, Szekszárdnak komoly turisztikai elképzelései vannak a Modern Városok Programban Gemenccel kapcsolatosan. Ezért minden lehetőséget megragadnak annak érdekében, hogy mint turisztikai célpontot népszerűsítsék.

A programban várható fejlesztésekkel kapcsolatosan közölte, hamarosan beadják a Keselyűsi út egészen Gemencig történő felújítására vonatkozó pályázatot. Hozzátette, az út felújítása a majdani ökocentrum, látogatóközpont megközelítése miatt lényeges. A remények szerint a létesítményt a 2021-ben megrendezendő vadászati világkiállítás alkalmával adnák át. Azt is elmondta, hogy komplex fejlesztésben gondolkodnak, ennek értelmében a kikötő és a kisvasút fejlesztése is eleme az ökocentrum építésének. A kikötő révén a turistahajók nem csak a Duna északabbi szakaszán, illetve Baján köthetnének ki, de Keselyűsnél is, fokozva Szekszárd vonzerejét.

A könyv borítója. Fotó: László Anasztázia

A „Gemenc ma” kiadvány kicsit más megvilágításba helyezi magát az ártéri erdőt és megfelelő előképet ad arról, hogy miért tartja fontosnak a város az, hogy az itteni élővilágot bemutató látogatóközpont kialakítása megtörténjen – zárta le a polgármester.

Vitéz Attila arról szólt, hogy minden könyve Szekszárdhoz köthető, ám mindegyiket az idősebb korosztálynak szánta. A „Gemenc ma” című kiadvány elkészítésekor jött rá arra, hogy a fiatalok nem ismerik Gemencet. A könyv által a természetjárás szeretetét, a környezetünk jobb megismerését, a Gemenc értékeinek felismerését szeretné elősegíteni. Hozzátette, mint minden könyve, alapvetően a „Gemenc ma” is egy fotóalbum. Ám abban – azon kívül, hogy a fotók segítségével rávilágít a minket körülvevő környezet különlegességére – a szövegek is fontos szerepet kapnak, azoknak tanító jellege is van.

Brunn Györgyné, a Szekszárdi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese megköszönte a felajánlást az önkormányzatnak és Vitéz Attilának. Mint fogalmazott, az iskolák gyönyörű könyvet kapnak. A szakmai igazgatóhelyettes úgy véli, hogy amellett, hogy a könyv segítségével a diákok megismerhetik lakókörnyezetüket, a kiadvány által a környezeti nevelés, a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozását is még inkább tudják majd erősíteni a pedagógusok.

A hiánypótló kötet – tanulóknak való bemutatására – a környezetvédelem, a biológia, vagy akár az osztályfőnöki órákon is helyet lehet adni, de akár kirándulások is megcélozhatók a könyv révén.

A könyvről írt cikkünket itt találja – kattintson!

Fotó: Kadarka.net


Brunn Györgyné kikötő ökocentrum Vitéz Attila
ElőzőPakson nyert az Újpest KövetkezőFelborult egy pótkocsis traktor Kétynél


Read previous post:
Felborult egy pótkocsis traktor Kétynél

2019.03.30....

Jelentős a férfiak és a nők keresete közötti különbség Magyarországon

2019.03.30....

Close