full screen background image
Keresés
2021 június 23 - szerda
  • :
  • :

Kopint-Tárki Zrt.: idén 3,7 százalékos növekedés, 2,3 százalékos infláció

Kopint-Tárki Zrt.: idén 3,7 százalékos növekedés, 2,3 százalékos infláció

2017.06.12. A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. kutatói idén 3,7 százalékos növekedést és éves szinten 2,3 százalékos inflációt várnak – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta: a konjunktúrakutató intézet munkatársai korábban is, áprilisi előrejelzésükben szintén 3,7 százalékra várták az idei gazdasági bővülést.

Jövőre a Kopint-Tárki 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár, az infláció szerintük 2018-ban tovább emelkedik, éves szinten 2,5 százalékra valószínűsítik – tette hozzá Palócz Éva.

A Kopint kutatói szerint az ipar “magához tért”, nekilendült, és ez nemcsak az autóiparnak köszönhető. Az ipari termelés idén 4,7 százalékkal, jövőre 5,5 százalékkal bővül majd – prosznosztizálják a Kopint-Tárki kutatói.

Palócz Éva elmondta: egyre jobban meglódulnak a beruházások, idén 17 százalékkal, jövőre azonban már csak 7 százalékkal bővülnek majd. Az export ebben az évben és 2018-ban is 8 százalékkal nő majd, az import 2017-ben 9,2 százalékkal, jövőre 9 százalékkal bővül a Kopint prognózisa szerint. A konjunktúrakutató elemzői azt várják, hogy idén és 2018-ban is a forint/euró árfolyama a 310-es szint körül alakul éves szinten.

Palócz Éva rámutatott: a Kopint-Tárki elemzői arra számítottak, hogy a lakossági fogyasztás erőteljesebben bővül majd, de az idei első negyedéves adatok alapján lejjebb vitték várakozásaikat, így azt jósolják, hogy ebben az évben és jövőre is 3,5-3,5 százalékkal nő majd a háztartások fogyasztása.

* A kép illusztráció

MTI
Read previous post:
Close