full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

Korábban kezdődhetnek a Paks II. építését megelőző földmunkák

Korábban kezdődhetnek a Paks II. építését megelőző földmunkák

2020.04.23. A létesítési engedély megérkezése előtt, 2021 elején elkezdődhetnek a Paks II. atomerőmű földmunkái, miután ehhez az Európai Bizottság (EB) megadta hozzájárulását – mondta a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön, Pincehelyen.

Süli János emlékeztetett arra, hogy az új atomerőmű létesítési engedélykérelmét 2020. június 30-ig nyújtja be a Paks II Zrt. a hatóságnak. Ezt követően három hónappal lehet kérelmezni a földmunkák elkezdését, és ha nem lesz hiba a műszaki tervekben, három hónapos elbírálás után, jövő év elején kezdődhetnek a földmunkák.

A főépület építéséhez a társaság az engedélyt várhatóan 2021. szeptemberben kapja meg.

Az előkészítő szakaszban 8 millió köbméter földet kell megmozgatni, 2570 méter résfalat kell építeni, és a teljes területet meg kell szilárdítani. Mindez a talaj szerkezetétől függően 18-26 hónapot vesz igénybe – tette hozzá.

Megjegyezte: atomerőmű-építések esetében a nemzetközi gyakorlatban elfogadott, hogy a földmunkát a végleges létesítési engedély előtt elkezdik.

A vezetőképen: Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j3) beszél, mögötte Antal László ezredes, az MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka (b) és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) a felújítás előtt álló Kapos-híd kiváltására épülő ideiglenes híd szemléjén Pincehelyen 2020. április 23-án.

Az MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred egy 36 méter hosszú és 10 méter széles ideiglenes hidat épít a Pincehelyi Kapos-híd mellett, amelyen a közlekedés biztosítható ameddig a rossz állapotba került hidat  újjáépítik.  A honvédség kész arra, hogy részt vegyen a gazdaság újjáélesztésében – mondta Németh Szilárd.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Read previous post:
Close