full screen background image
Keresés
2020 szeptember 15 - kedd
  • :
  • :

Koronavírus – körkép a szekszárdi élelmiszerüzletekről

Koronavírus – körkép a szekszárdi élelmiszerüzletekről

2020.03.17. Az  alapvető élelmiszerek gyorsan elfogynak a szekszárdi üzletek polcairól, de kézfertőtlenítőből sem kapnak eleget – legalábbis erről számoltak be a megkérdezett boltoknál, ahol a koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében további intézkedéseket is bevezettek.

Egy szekszárdi kisboltban kedd délután arról számoltak be, hogy az alapvető élelmiszereket képletesen szólva úgy viszik mint a cukrot. Legalábbis vinnék, de annyi áru nem érkezik, mint amekkora a vásárlók igénye. Lisztből, cukorból, a tésztafélékből, rizsből, élesztőből és egyéb tartós élelmiszerből is hiány van. Ezek mellett nagyon keresik a tisztító- és tisztálkodószereket mint például tusfürdő, valamint a kézfertőtlenítő készítményeket is nagyon keresik. Hozzátette, nincs reményük arra, hogy utóbbiból nagyobb szállítmányt kapjanak. Ezeken túlmenően a sört is tálca számra viszik – mondta el a bolt dolgozója. Ugyancsak hozzáfűzte, egy-egy terméket illetően sokszor egy-egy vásárló vásárolja fel a frissen megérkezett tartós élelmiszer nagy részét.

Azt is elmondta, hogy a boltban óránként fertőtlenítenek, különös tekintettel az ajtóra és a pénztárgépre. Emellett gumikesztyűben végzik a munkát, az üzlet területére pedig nem léphetnek be a vásárlók, a kiszolgálás az ajtón, pontosabban üvegablakon keresztül történik. Elmondása szerint a vásárlók az Ő műszakjában türelmesek voltak, de a délelőtti műszakban dolgozó kollégája már kevésbé türelmes vásárlókról számolt be neki.

Egy szupermarketben is hasonló tapasztalatokról számoltak be. Vagyis arról, hogy az alapvető élelmiszerek többségéből nem kapnak annyi árut, amennyit elvinnének a vásárlók. Azért, hogy elkerüljék azt, hogy egy-egy vásárló felvásárolja az összes lisztet, egy vásárló legfeljebb csak 5 kg lisztet vehet – mondta el a helyettes üzletvezető. Hozzátette, a burgonyát és a vöröshagymát is hamar elkapkodják. Ezekből sem adnak már zsákkal a vevőknek.

Húspult egy szekszárdi hipermarketben hétfő délután. Fotó: Kadarka.net

A tartós élelmiszerek helyén szinte teljesen üresek voltak a polcok kedd délután. A cukrok esetében például csak kockacukor, vagy porcukor volt a polcokon.

A helyettes üzletvezető azt is elmondta, hogy elrendelték, hogy az alkalmazottak gumikesztyűben dolgozzanak, illetve folyamatosan végzik a fertőtlenítést és a szellőztetést. Ezen túlmenően egyszerre legfeljebb tizenhat vásárló tartózkodhat a boltban.

Tapasztalatunk szerint nem csak a kisebb boltokban és szupermarketekben ez a helyzet az alapvető élelmiszerek terén. Egy szekszárdi hipermarketben is azt tapasztaltuk, hogy az alapvető élelmiszereknek helyet adó polcok kongnak az ürességtől. Ugyanez volt a helyzet a húspulttal, ahol a nyers húsoknak nyomát sem láttuk, csak némi belsőséget lehetett kapni, felvágottakból viszont  bőséges volt a kínálat.

Egy Csatáron működő zöldséges tulajdonosa elmondása alapján az üzletben mindent a szokásosnál nagyobb mennyiségben keresnek és vásárolnak. A tulajdonos úgy nyilatkozott, hogy csak 30 éves tapasztalatának köszönhetően van áru a boltjában. Kérdésünkre hozzátette, az üzletben gumikesztyűt használnak és a vásárlótérben egyszerre legfeljebb négyen tartózkodhatnak.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close