full screen background image
Keresés
2021 szeptember 22 - szerda
  • :
  • :

Közel 150 új munkahelyet teremtettek 300 millió forintból Tolnában

Közel 150 új munkahelyet teremtettek 300 millió forintból Tolnában

2017.11.16. Közel 150 új munkahelyet sikerült teremtenie tizenhat Tolna megyei vállalkozásnak, melyek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pályázatán összesen mintegy 300 millió forint támogatást nyertek el. A kormányhivatal arra buzdítja a vállalkozókat, hogy érdeklődjenek a hivatalnál a lehetséges pályázatokról és pályázzanak.

Az NGM a foglalkoztatási alap terhére az idén hirdetett 10 milliárd forintos keretösszegű pályázatot már működő mikro- kis-, illetve középvállalkozások számára, munkahelyteremtő beruházások támogatására. A hazai forrásból meghirdetett pályázaton azok a vállalkozások nyerhettek, melyek a fejlesztések nyomán új munkahelyeket tudtak, tudnak teremteni. Ahány új munkahely teremtését vállalták, annyi személy után igényelhettek támogatást – mondta el az előzményekről dr. Horváth Kálmán, a Tolna Megyei Kormányhivatal vezetője.

A támogatás révén létrejövő fejlesztések nyomán a nem regisztrált munkanélküli személyek legalább három évre történő foglalkoztatását vállalók személyenként 1,5 millió forint támogatásra pályázhattak. A regisztrált munkanélküliek foglalkoztatását biztosítók személyenként kétmillió forintra, a közfoglalkoztatotti státuszban lévők foglalkoztatását vállalók 2,3 millió forintra, míg a munkaerőpiaci szempontból hátrányos járásokból származók foglalkoztatását megvalósítók személyenként 2,7 millió forintra nyújthattak be támogatási kérelmet. Ugyancsak feltétel volt, hogy a már meglévő dolgozókat további legalább egy évig foglalkoztassa a pályázatot benyújtó vállalkozás – részletezte dr. Horváth Kálmán.

Mint arról tájékoztatott, Tolna megyéből 18 vállalkozás nyújtott be pályázatot, ezek közül 16 nyert el összesen 297 millió forint támogatást. A kormánymegbízott hangsúlyozta, ennek köszönhetően 146 új munkahelyet sikerült teremteni a megyében. Kiemelte, emellett 309 fő legalább egy évig történő további foglalkoztatása vált biztossá Tolnában.

Dr. Horváth Kálmán elmondta, a legtöbb, szám szerint 8 sikeres pályázat a Szekszárdi járásból érkezett. A Paksi- és a Tamási járásból 3-3, a Bonyhádi- és Dombóvári járásból 1-1 vállalkozás pályázott sikeresen a támogatásra. Hozzátette, a vállalkozások regisztrált álláskeresők foglalkoztatását vállalták. Tudatta, a támogatási szerződéseket még ebben a hónapban aláírják, az előleget pedig decemberben hívhatják le a vállalkozások.

A kormánymegbízott felhívta a figyelmet, hogy a jövő év elején további olyan pályázatok kiírása várható, melyek elősegítik a munkahelyek teremtését. Egyben arra buzdította a vállalkozókat, cégeket, hogy pályázzanak. Hozzáfűzte, a kormányhivatal minden lehetséges tájékoztatást és előzetes segítséget megad a pályázóknak.

Dr. Gonda Ádám, a megyei kormányhivatal társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztályvezető-helyettese kérdésünkre tudatta, a legtöbb sikeres pályázat, összesen kilenc, a termelői szektorból érkezett, míg a szolgáltatói szektorból hat vállalkozás, például szálláshely-szolgáltatással foglalkozók nyertek támogatást. A főosztályvezető-helyettes az utóbbival kapcsolatban elmondta, a kormányhivatal főként Szekszárd környékén tartja fontosnak, hogy olyan kis- és középvállalkozásokat támogasson, melyek a támogatásnak köszönhetően korszerűbb körülmények között fogadhatják a vendégeket. Ezek mellett egy, a kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozás nyújtott be sikeres pályázatot. Ez a társaság telephelybővítés útján valósít meg többletfoglalkoztatást. A pályázatnak köszönhetően egy paksi társaság hozhatja létre a legtöbb, összesen 50 új munkahelyet – tájékoztatott dr. Gonda Ádám.

Azt is megosztotta, hogy bár a pályázat lezárult, mivel a célra országosan szánt 10 milliárd forintos keretből 4-5 milliárd forint kerül felhasználásra, így várható, hogy a jövő évben is kiírásra kerül egy hasonló pályázat. Felhívta a figyelmet, azok a vállalkozók, akik foglalkoztatásbővítéssel járó beruházást, ingatlanvásárlást, vagy ingatlanfejlesztést terveznek, időben vegyék fel a kapcsolatot a foglalkoztatási főosztállyal annak érdekében, hogy segítséget kaphassanak a tervezett pályázatuk sikeres lebonyolítása érdekében.

Zárásként tudatta,emellett egyéb forrásokból is tudnak támogatást biztosítani bérköltség, bértámogatás esetén, annak érdekében, hogy a vállalkozások még innovatívabban tudjanak fejleszteni és többletfoglalkoztatást megvalósítani.

A képen dr. Horváth Kálmán (j) és dr. Gonda Ádám. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close