full screen background image
Keresés
2021 szeptember 21 - kedd
  • :
  • :

Közel három százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye tavaly

Közel három százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye tavaly

2016.03.09. A múlt év negyedik negyedévében 3,2, a 2015-ös év egészében 2,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakával összehasonlítva – erősítette meg a részletes adatok alapján második becslésében kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Közölték, az előző negyedévhez képest 1,0 százalékkal nőtt a GDP, amivel harmadik éve töretlen a gazdasági növekedés. 2015-ben a feldolgozóiparban a hozzáadott érték 7,1 százalékkal nőtt az előző évi 7,0 százalékos emelkedés után. Az építőipar teljesítménye 2,9 százalékkal haladta meg az előző évit, amikor 12,3 százalékkal szárnyalt. A szolgáltatások 2,8 százalékos növekedése éppen kétszerese volt a 2014-es 1,4 százaléknak.

A kereskedelmi, vendéglátó és szálláshely szolgáltatások a gépjármű szervizeléssel együtt 5,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi magas bázist, amikor 4,3 százalékkal emelkedtek a 2013-as szintről. A szállítás, raktározás terén 1,7, az infokommunikációs szektorban 2,9 százalékos volt a tavalyi növekedés.

A mezőgazdaság teljesítménye 12,9 százalékkal visszaesett az előző évihez képest, amikor viszont kiugró, 13,9 százalékos növekedést ért el. Az ipar 1,4, a szolgáltatások 1,5 százalékkal járultak hozzá a GDP tavalyi növekedéséhez, míg a mezőgazdaság teljesítménye 0,5 százalékkal fékezte.

A fogyasztási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 2,6 százalékkal múlta felül az előző évit, ám a lakosság vásárolt fogyasztása 3,1 százalékkal nőtt az előző évi 1,8 százalékos ütemet követően. A társadalmi juttatások szerény, 0,5 százalékos mértékben emelkedtek, és a közösségi fogyasztás is mérsékelten, 0,6 százalékkal bővült. A bruttó felhalmozás 1,9, ezen belül a beruházások 0,5 százalékkal emelkedtek. Az áruk és szolgáltatások exportja 8,4, az import 7,8 százalékkal nőtt. Ezen belül az áruexport 8,6, az import 7,4 százalékkal nőtt, a szolgáltatásokban 7,4 százalékos volt az export növekedése és 9,5 százalékos az importé.

A lakossági fogyasztás 1,6 százalékkal, a beruházások 0,4, a külkereskedelmi aktívum 1,2 százalékkal növelte a tavalyi GDP-t – derül ki a KSH adataiból.

A negyedik negyedévi 3,2 százalékos átlagos növekedésen belül a feldolgozóipar 8,3, az építőipar 0,3 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A szolgáltatások teljesítménye 3,0 százalékkal emelkedett, a mezőgazdasági viszont 11,7 százalékkal csökkent.

Felhasználási oldalon a negyedik negyedévben 3,5 százalékkal nőtt a lakosság vásárolt fogyasztása és a természetbeni társadalmi juttatásokkal együtt a háztartások tényleges fogyasztása is 3,2 százalékkal nőtt. A negyedik negyedévben kiugróan, 6,5 százalékkal nőttek a beruházások és a készletek leépülése miatt a bruttó felhalmozás csak 1,6 százalékkal nőtt. Az áruk és szolgáltatások exportja 7,7, importja 8,0 százalékkal nőtt 2014 negyedik negyedévéhez hasonlítva.

Az előző negyedévhez viszonyítva 2,5 százalékkal nőtt a feldolgozóipar teljesítménye, és 0,7 százalékkal a szolgáltatásoké. Az építőipar és a mezőgazdaság egyformán 0,3 százalékkal felülmúlta a harmadik negyedévit.

A felhasználási oldalon a beruházások 1,7 százalékkal nőttek a harmadik negyedévi 1,3 százalékos növekedést megfejelve, a háztartások fogyasztása 1,1 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévi fölé. Az export és az import is 0,6 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben.

MTI
Read previous post:
Close