full screen background image
Keresés
2020 február 24 - hétfő
  • :
  • :
tolnamegyeivakok.hu

hirdetés

Közel hatszáz mintát kóstol negyven borbíra

Közel hatszáz mintát kóstol negyven borbíra

2014.04.01. Borbírák sokasága mustrálta a mintákat a Magyarországi Németek Országos Borversenyén csütörtök délelőtt Mecseknádasdon. Régiós szinten már huszonötödik, országos szinten nyolcadik alkalommal rendezik meg a versenyt.

Javában zajlott a borok bírálata a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, valamint a Szőlő- És Bortermelők Egyesülete által szervezett országos borversenyen, amikor a Kadarka.net megérkezett a mecseknádasdi Mesterségek Házába.

A kóstoló helyszínének neve igen találó, „népszerű mesterség” a borászkodás, ami a versenyre nevezett minták magas számán is érezhető.

Csütörtöki látogatásunk alkalmával sürögtek-forogtak a segítők az asztalok körül, a bírák pedig a fehérborokat és a rozékat vizslatták, szagolták, no és persze ízlelték akkurátusan. A sillereket és vörösborokat pénteken bírálják el.

Összesen 565 bormintát neveztek be a versenyre az ország minden tájáról, köztük természetesen a közismert bortermelő területekről is – tájékoztatta a Kadarka.net – Szekszárdi Információs Portált Hetényi János, a mecseknádasi bortermelők egyesületének elnöke. Azt is megtudtuk tőle, hogy a minták között 3 siller, 77 rozé, 223 vörös, illetve 262 fehérbor található.

Magyarországi Németek Országos Borversenye, Mecseknádasd Fotó: Kiss Albert

Magyarországi Németek Országos Borverseny, Mecseknádasd Fotó: Kiss Albert

Mint azt hozzátette, az idén a szokottnál valamivel kevesebb a nevezés. A versenyen átlagosan ugyanis 600 mintát szoktak elbírálni, de tavaly ez a szám hétszáznál is több volt. Az alacsonyabb mintaszám oka Hetényi János szerint egyébként egyértelműen a 2014-es évjárat nehézségeiben keresendő.

Nyolc, egyenként ötfős bizottságban összesen negyvenen gusztálták a borokat. Akárcsak a minták, a bírák is az ország minden tájáról valók. A zsűri szigorú szakmai szempontok alapján lett összeállítva. Az ötfős bizottságok tagjai különböző borvidékekről érkeztek. Ezzel veszik elejét, hogy egy adott borvidékeken szokásos ízlésvilág ne befolyásolhassa a szükségesnél jobban a végeredményt – magyarázta a zsűri kialakításának szempontjait Hetényi János borász.

A legjobb vörösbornak, fehérbornak, és rozénak járó díj kiosztása mellett keresik Mecseknádasd Önkormányzatának Borát is. Igaz, utóbbit külön bizottság választja ki a versenyen legalább ezüstéremmel díjazott borok közül.
Minden zsűricsoport javaslatot tehet, hogy melyik volt az általa kóstolt legjobb bor. A nyolc csoport által kiválasztott nyolc bort sorba rendezéssel kóstolja végig egy erre a célra kiválasztott csúcs zsűri. A legjobbnak értékelt bor megkapja a Magyarországi Németek Országos Borversenyének legjobb vörös, rozé, siller, vagy fehérbora címet. Hogy melyiket, az természetesen attól függ, hogy milyen fajta bor nyeri majd el a címet. Az érmek mellett összesen 16 díj talál gazdára.

Magyarországon készült borral bárki benevezhetett a versenyre. A nevezési díj is igen barátságos, mindössze 800 forint volt. A szervezők pedig társadalmi munkában bonyolítják le a rendezvényt. Az alacsony díjjal – mint azt Hetényi Jánostól megtudtuk – a szervezőknek az a célja, hogy esélyhez segítsék a kistermelőket. A verseny által kiemelhetők az olyan tehetséges borászok, akik mikropincészetet képviselnek.

Márkvárt János szekszárdi borász mintát kóstol Fotó: Kiss Albert

Márkvárt János szekszárdi borász a zsűriben Fotó: Kiss Albert

A szekszárdi borvidékről négy borbíra volt jelen a versenyen, köztük Márkvárt János. Véleménye alátámasztotta a Hetényi János által elmondottakat: vagyis, hogy a tavalyi évjárat nehéz volt, ami nyomott hagyott a borokon is. Az eredményekről Márkvárt János ezen kívül annyit azért elárult, hogy több „aranyérmes” bort is kóstoltak. A hivatalos eredményekre még egy jó hetet kell várni.

A Magyarországi Németek Országos Borversenyének ünnepélyes eredményhirdetését április 18-án (szombat) tartják a Sportcsarnokban Mecseknádasdon. A 18 órakor kezdődő bálon többek között felvonulnak a szekszárdi, mecseki és móri borlovagrendek borlovagjai, fellép a közismert BorCanto Együttes, de lesz tombolasorsolás is. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadóra még lehet jegyet kapni, szerdáig várják a jelentkezéseket. További információ: Szigriszt Jánostól kérhető a +36 30/ 99 02 133-as telefonszámon.

A HETÉNYI PINCE ADATLAPJÁT ITT TALÁLJA – KATTINTSON!
A MÁRKVÁRT PINCE ADATLAPJÁT ITT TALÁLJA – KATTINTSON!
Read previous post:
Close