full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

Közel nyolc százalékkal nőtt az ipari termelés szeptemberben

Közel nyolc százalékkal nőtt az ipari termelés szeptemberben

2015.11.06. Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal haladta meg szeptemberben az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal – jelentette az első becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A dízelbotránynak nem volt hatása a szeptemberi adatokra – mondta Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor. Schindele Miklós elmondta: szeptemberben folytatódott a növekedés az iparban. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,9 százalékkal nőtt szeptemberben az augusztusi 2,0 és a júliusi 0,7 százalékos csökkenés után.

Egy hónappal korábban, augusztusban néhány nagy autógyár leállása okozta a visszaesést, amik rövidebb idejűek és kisebb hatásúak voltak, mint egy évvel korábban – jelezte Schindele Miklós. Szeptemberben a járműgyártásban újból erőteljesen nőtt a termelés, így az ágazat jelentősen hozzájárul az ipari termelés bővüléséhez – fejtette ki. Bár a legtöbb feldolgozóipari ágazatban növekedés volt a kilencedik hónapban, a fő hajtóerő továbbra is a járműgyártás – mondta. Negyedéves szinten is növekedés volt – tette hozzá.

A kiigazítatlan adatok szerint a szeptemberi adat a harmadik legmagasabb idén. Márciusban volt az ipari kibocsátás eddigi csúcsa, amikor 11,4 százalékkal nőtt a termelés, a második legnagyobb pedig a júniusi 10,9 százalékos éves növekedés volt. A munkanappal kiigazított éves adat szeptemberben január és március után a harmadik legmagasabb volt az évben. Az első negyedévben kétszer volt 9 százalék körül a termelés növekedése, januárban 9,1, míg márciusban 8,8 százalékos növekedést mértek. A második negyedévben egyszer 6,3, egyszer 6,4, illetve júniusban 5,9 százalékos bővülést jelzett a KSH.

Az idei eddigi legalacsonyabb növekedést júliusban mérték: akkor 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés. A szeptemberi részletes adatokat november 12-én adja közre a második becslés alapján a KSH, az októberi ipari termelésről pedig december 8-án teszi közzé első becslését.

MTI

* A fotó illusztráció
Read previous post:
Close