full screen background image
Keresés
2019 december 23 - hétfő
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Közel százötven végzős kapta kézhez diplomáját Szekszárdon

Közel százötven végzős kapta kézhez diplomáját Szekszárdon

2019.07.05. Ünneplő hozzátartozókkal, barátokkal telt meg péntek délután a PTE KPVK aulája, ahol összesen 149, különféle alapszakon és felsőoktatási szakképzésben sikeres záróvizsgát tett végzős hallgató vette át diplomáját ünnepélyes keretek között.

Prof. Dr. Miseta Attila, a PTE rektora köszöntőjében kifejezte reményét, elég tudást adtak a hallgatóknak ahhoz, hogy hivatásuk irányába elköteleződjenek. Hozzátette, sok türelem és kitartás kell ahhoz, hogy sikeresek legyenek pályájukon, ehhez pedig az szükséges, hogy jól érezzék magukat szakmájukban. Kiemelte, bízik benne, hogy az egyetemi karon sok olyan diák végzett, akinek tudásával a leendő munkáltatók is elégedettek lesznek.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere emlékeztetett, amikor a hallgatók megkezdték tanulmányaikat, Szekszárd a díszpolgáraivá fogadta őket és a város közösségének tagjaivá váltak. Hozzáfűzte, reméli büszkék lesznek erre. A városvezető kiemelte, soha nem engedik el azok kezét, akik egyszer annyira megbecsülték a város, hogy itt szereztek diplomát.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Fotó: Kadarka.net

Mint a polgármester fogalmazott, bízik benne, hogy a „szekszárdiság” sok mindent adott az eltelt időszakban a végzősöknek. Hangsúlyozta, Szekszárd büszke a város polgárai által tanúsított munka iránti alázatára, szorgalomára és tehetségére. Mint mondta, reméli ezekből a tulajdonságokból át tudtak adni egy kicsit a hallgatóknak.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a Szekszárdon található egyetemi kar Tolna megye szellemi központja, a kultúra, a pedagógiai oktatás és területfejlesztés színtere az ifjú nemzedékek számára. A jövő generációinak nevelése, kész emberré faragása, egyben megyénk, Tolna megye tudásbázisának fejlesztése, szakmai megalapozása, a jövő szakembereinek képzése az önök feladata – fogalmazott a közgyűlés elnöke. Hozzátette, a diploma, mely korszerű és innovatív tudáshoz juttatja a felsőfokú képzésben résztvevőket, a boldogság kulcsa.

Végzős hallgatók talárban. Fotó: Kadarka.net

Prof. Dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja arról szólt, hogy az ember történetekből van egybegyúrva, identitásunk, jellegünk emlékképekből felépülő történetekre épül. Mint mondta, az egyetem olyan történeteket ad a hallgatók számára, melyekből felépíthető egyéniségük, identitásuk. Ha pedig ez sikerül, akkor már megérte.

Eötvös József, a reformkor nagy oktatáspolitikusának gondolatával egyetértve hangsúlyozta, félig sem olyan fontos, hogy mit tanítanak a „gyermekeknek”, mint az, hogy miként tanítják őket. Ha erre a felismerésre épül egy tudományos műhely élete – mint a PTE KPVK-n is –, akkor betölti tehetségnevelő rendeltetését és alkalmas lehet arra, hogy a diplomával kilépők helyt álljanak az életben, hogy értelmiségiként tudjanak élni.

Az utóbbihoz hozzáfűzve Prof. Dr. Szécsi Gábor felhívta a hallgatók figyelmét, támaszkodjanak mindig az értelmiségi lét két alapvető pillérére, a megalkuvást nem tűrő kritikus gondolkodásra és a nyitottságra. Mint mondta, egy értelmiségi soha nem békülhet meg, formálnia, alakítania kell a világot, hogy nyomot hagyjon és befogadónak kell lennie minden új tudásra, énje további építésére.

Prof. Dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja. Fotó: Kadarka.net

Kiemelte, lényeges, hogy a pedagógusok munkáját is ez a szemlélet hassa át, hogy hatékonyan tudjanak kritikusan gondolkodó értelmiségieket nevelni, akik gyakorlatban is jól működő tudásuk révén alkalmasak lehetnek arra, hogy újradefiniálják a kultúrát, a világot. A dékán azt mondta, a diplomásokat felelősség is terheli, mert ennek a kis népnek a jövője múlik rajtuk.

A rendezvény részeként kari kinevezéseket jelentettek be, kiváló oktatókat és kimagasló teljesítményt nyújtó végzős diákokat ismertek el, illetve  nyugdíjba vonuló munkatársakat búcsúztattak és jubileumi diplomákat, valamint pedagógiai szolgálati emlékrémeket is átadtak.

A diplomaátadó a végzettek fogadalomtételével és a diplomák átadásával, majd pohárköszöntővel zárult. Az ünnepélyes átadón közreműködött Katona Alexandra, Tóthné Lázár Noémi és a PTE IGY Gyakorló Általános Iskola, illetve a PTE KPVK hallgatói.

Fotó: Kadarka.net


diploma dr. Miseta Attila dr. Szécsi Gábor PTE KPVK
ElőzőDiplomaosztó a PTE KPVK-n 2019. KövetkezőTolnára a kánikula és az extrém UV-sugárzás miatt is figyelmeztetést adtak ki


Read previous post:
Tolnára a kánikula és az extrém UV-sugárzás miatt is figyelmeztetést adtak ki

2019.07.05....

Kiraboltak egy férfit, őrizetben a gyanúsítottak

2019.07.05....

Close