full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

Közeleg a téli időjárás – hó is eshet Szekszárdon és környékén

Közeleg a téli időjárás – hó is eshet Szekszárdon és környékén

2018.01.10. Közeleg a tél – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán közzétett videójában. Szekszárdon és környékén szombaton és vasárnap hószállingózásra van kilátás.

A Kárpát-medencétől délnyugatra egy mediterrán ciklon örvénylik, amelynek hatására Közép-Európában változékony az időjárás. Az Alpokban jelentős mennyiségű hó hullott, másutt több helyen 30 milliméternél is több csapadék esett. Ezzel szemben Európa legnagyobb részén Skandináviától a Fekete-tengerig anticiklon terül el. Ezeken a területeken derült és borult, ködös tájak egyaránt előfordulnak.

Magyarország időjárását szerdán már ez a mediterrán ciklon alakítja. Napközben többnyire felhős, erősen borult lesz az ég, inkább csak a Tiszántúlon lehet kevés napsütés. A Dunántúlon többfelé a középső országrészben helyenként várható eső. Napközben 5-10 Celsius-fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön néhol ködfoltok és kialakulhatnak. Kezdetben főleg a Dunántúlon lehet kisebb eső, majd napközben már csak elszórtan lehet kisebb eső, zápor, a nyugati és az északkeleti határ közelében. A minimumhőmérséklet jellemzően 0 és plusz 5, a maximumhőmérséklet plusz 4-9 fok között valószínű.

Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul. Az északkeleti megyékben várhatók a fagypont körüli értékek – jegyezték meg. Napközben általában borult lesz az ég, délutántól, estétől délen és a Dunántúlon helyenként kisebb eső várható. Napközben jellemzően 5-6 fokig, de a déli területeken akár 8 fokig melegszik a levegő.

A hétvégére viszont térségünket már eléri egy anticiklon pereme, és hidegebb légtömegek érkeznek, “így időjárásunk egyre inkább kezd hasonlítani az ilyenkor megszokotthoz” – fogalmaztak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton havas eső, szórványosan hószállingózás, kisebb havazás is lehet, a légmozgás pedig gyenge és mérsékelt marad.

Szekszárd és környéke várható időjárása

Az OMSZ előrejelzése szerint Szekszárdon és környékén szerda hajnalban 2, napközben 7 fok várható, csütörtök hajnalban 4, napközben 6, péntek hajnalban 3, napközben 6, szombat hajnalban 2, napközben 4, vasárnap hajnalban -2, napközben 4 fok körül alakul a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint szerda délután és este, valamint csütörtök délelőtt, illetve péntek este némi esőre is van kilátás. Szombaton eleinte havas eső hullhat, majd délutántól vasárnap délelőttig hószállingózás várható.

Az előrejelzés alapján a jövő hét első napjaiban tovább csökkennek a hőmérsékletek. Hétfőn hajnalban -6, napközben 0 fok, míg kedd hajnalban -5, napközben 1 fok várható Szekszárdon és környékén.

A képen a behavazott Szekszárd 2017. január 14-én. Fotó: Kadarka.net

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close