full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

Közleményt adtak ki a munkavállalók érdekében

Közleményt adtak ki a munkavállalók érdekében

2016.06.14. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Tolna megyei képviselete közlemény adott ki, melyben a nyári időszakra vonatkozó ajánlásokat fogalmazott meg a munkavállalók érdekében.

Az alábbiakban szóról-szóra közöljük a Magyar Szakszervezeti Szövetség Tolna megyei képviselete által szerkesztőségünknek küldött közleményt.

Közlemény

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Tolna megyei képviselete közleményben fogalmazza meg a megyében dolgozó munkavállalók érdekében a következőket:

Felhívjuk a figyelmét minden Tolna megyei vállalkozásnak, hogy a közelgő nyári időszakban fokozottan gondoskodjon a munkavállalók pihenőidejéről, a megfelelő védőitallal való ellátásról, és a hőség idején ajánlott munkavédelmi szabályok betartásáról.

A munkavédelmi törvény úgy rendelkezik, hogy a munkavégzéshez megfelelő környezet szükséges. Ez azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű levegőt kell biztosítani a dolgozók számára. E törvény egyik végrehajtási rendelete szól arról, melyek a konkrét munkavédelmi követelmények.

Amennyiben a munkahelyi zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 C (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, legalább félóránként a folyadékveszteség pótlására védőitalt, legalább 14-16 °C -ra hűtött ivóvizet kell biztosítani higiénés követelmények betartásával munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani.

Azokon a zárttéri munkahelyeken, ahol a megfelelő munkahelyi klíma mesterséges szellőztetés, illetve légkondicionáló berendezés útján történő biztosítására nincs lehetőség, munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces (hőségriasztással, hőségriadóval járó időszakban ennél akár hosszabb időszakban) pihenőidők beiktatása történjen, melyet lehetőleg a környezethez képest hűvösebb helyen töltsék.

A munkavállalók figyelmét fel kell hívni a folyadékveszteség pótlásának szükségességére és az ebből adódó rosszullétek megelőzésére, valamint arra, hogy az esetlegesen előforduló panaszok (pl. fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén a munkát azonnal hagyják abba és keressék fel a kijelölt pihenőhelyet, szükség esetén igényeljék az elsősegélynyújtást, vagy az orvosi ellátást.

Ajánlott napi 1,5-2 liter folyadékon felül még legalább ugyanennyi, sportolóknak és fizikai munkát végzőknek pedig ennél is több folyadékot fogyasztaniuk.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Tolna megyei képviselete fokozott figyelemmel kíséri a Munkavédelmi szabályok betartását és annak ellenőrzését is, akár szabadtéri, akár zárt térben történő munkavégzésnél esetén is. Ezúton kívánja felhívni a Munkavédelmi felügyelőség figyelmét a szokásosnál is sűrűbb ellenőrzésre.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Tolna megyei képviselete

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close