full screen background image
Keresés
2021 május 7 - péntek
  • :
  • :

KSH: 18,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés januárban

KSH: 18,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés januárban

2017.03.16. Januárban az építőipari termelés volumene 18,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A közlemény szerint eltérően alakult a termelés a két építményfőcsoportban: az épületek építése 32,8 százalékkal bővült, míg az egyéb építményeké 3,0 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján januárban az építőipar termelése 4,6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest.

Egy évvel korábban, 2016 januárjában 21,3 százalékkal csökkent az építőipari termelés az előző évihez képest.

Az épületek építésének növekedése januárban is elsősorban ipari épületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye a statisztikai hivatal szerint.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 45,8 százalékkal emelkedett, ezzel szemben az egyéb építményeké 26,5 százalékkal csökkent. A speciális szaképítés termelése 24,2 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest – írta a KSH.

A megkötött új szerződések volumene januárban 211,8 százalékkal nőtt az előző évihez képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 287,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 152,7 százalékkal emelkedett. Az épületeknél több szerződést kötöttek sportlétesítmények, ipari, raktár- és kereskedelmi épületek építésére. Az egyéb építmények építményfőcsoportban több nagy értékű szerződést kötöttek gyorsforgalmi utak építésére.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene január végén 122,8 százalékkal meghaladta az előző évi alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké – a januári nagy értékű új szerződéseknek köszönhetően – 43,6, az egyéb építményeké 218,8 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban – áll a KSH tájékoztatásában.

MTI

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close