full screen background image
Keresés
2021 január 21 - csütörtök
  • :
  • :

Különleges alkotásokat díjazott a Paksi Atomerőmű

Különleges alkotásokat díjazott a Paksi Atomerőmű

2019.03.07. Közel kétezer pályamű érkezett a Paksi Atomerőmű szervezésében – 2018 év végén immár harmadik alkalommal – meghirdetett Alkotó Energia DIY (Do It Yourself – Csináld magad!) pályázatra, melynek díjátadójára a hétvégén került sor. A versenyre három év alatt összesen mintegy hatezer alkotást neveztek be a kreatív alkotók.

A Paksi Atomerőmű országos Alkotó Energia pályázatának célja a meglévő értékek megőrzésének népszerűsítése, így a környezet védelme, illetve a hulladéktermelés csökkentése is. Ezt mutatja az a tény is, hogy minden harmadik pályázó hulladék és maradék anyagokból készített lakberendezési, használati tárgyat vagy éppen gyermekjátékot készített szakmai elismerés reményében. Az idei pályázatra összesen 1800 alkotó nevezett, a legtöbb pályamunka a „DIY dekorációk és ajándéktárgyak” kategóriában érkezett be, de a „Bútor- és használatitárgy-készítés, funkcióváltás” kategória is sok nevezőnek örvendett.

„A pályázók munkáiból jól látszik, hogy minden általuk átformált tárgy a lelkét megőrizve kap új funkciót, új külsőt, ez pedig egy olyan érték, amely mellett nem szabad elmennünk. Fontos, hogy erősítsük a társadalomban az értékőrzés szerepét, hiszen ez az, amely kreatív, alkotó emberré tesz mindannyiunkat” – mondta Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

Hozzátette, hogy az Alkotó Energia pályázat legfőbb célja, hogy bemutassa és felhívja a figyelmet arra, hogy a környezet védelmében kreatív módon hasznosíthatók újra a kidobásra szánt tárgyak és bútorok, illetve, hogy elősegítse a társadalmi tudatosság fejlesztését.

A díjakat a hazai Csináld magad! mozgalom éllovasaiból álló hétfős zsűri tagjai, illetve Iványi Krisztina, a program ötletgazdája, a Paksi Atomerőmű kommunikációs főszakértője adta át. Az egyik nyertes, aki különdíjban is részesült, például egy aprólékosan kidolgozott keleti stílusú szekrényt készített, amely a zsűri tetszését is elnyerte.

Faragó Krisztina nem először nyert a Paksi Atomerőmű Zrt. által szervezett DIY pályázaton: „A mostani munkám mellett legbüszkébb egy Pop-art stílusú komód elkészítésére vagyok, amellyel tavaly sikerült első helyezést elérnem bútorfestés kategóriában. Ez hatalmas elismerés volt számomra, amelyet az idei győzelmem felülmúlt. A keleti stílusú szekrény elkészítésébe rengeteg energiát fektettem; a rajta levő gésa hajában lévő cseresznyevirágok árnyékolásával például 8 órát töltöttem el. Nagyon szeretem egyedi dolgokkal körül venni magam, szerintem fantasztikus, hogy olyan bútoraim lehetnek, amilyenek senki másnak nincsenek. Azok a bútorok, amelyeket felújítottam, másnál már csak szemétként álltak volna, számomra viszont értéket jelentenek.”

A nyertes pályázatokat a www.alkotoenergia.hu oldalon lehet megtekinteni, ahol a beküldött alkotásokról nemsokára mindenki voksolhat majd a közönségszavazás során.

A képen a madocsai Vaszkó Zsolt pályaműve, mellyel „Mesteri átalakítás” kategóriában első helyezést ért el.
Read previous post:
Close