full screen background image
Keresés
2021 szeptember 17 - péntek
  • :
  • :

Különleges eseményen szolgálják fel a Schieber Pincészet bikavérét

Különleges eseményen szolgálják fel a Schieber Pincészet bikavérét

2016.03.13. Különleges eseményen kerül terítékre a Schieber Pincészet Obsitos Bikavér 2013 bora.

A Kadarka.net-en tavaly szeptemberben számoltunk be „Brit szakújságíró Szekszárdon: a bikavér és a borvidék lehet a nyertes” címmel közölt írásunkban Chris Boiling borszakújságíró szekszárdi látogatásról. Úgy tűnik, hogy magyarországi tapasztalatai valóban nagy hatást gyakoroltak az igen neves Vincemagazine.com és Jancisrobinson.com oldalon is publikáló újságíróra.

Chris Boiling ugyanis úgy döntött, hogy lánya lakodalmán jellegzetes magyar fajtákat fog bemutatni, melyek Angliában alig ismertek, ám a világ élvonalába tartoznak. Ilyen az olaszrizling, a juhfark, a furmint, valamint, a Szekszárdi Borvidék szempontjából fontos kékfrankos, és kadarka, illetve az utóbbi két fajta felhasználásával készülő Szekszárdi Bikavér. A nemzetközi szaktekintély lányának lakodalmán a főfogáshoz fogják felszolgálni a Schieber Pincészet Obsitos Bikavér 2013 borát.

Minderről a Vicemagazin.com oldalon megjelent írás számol be.

Chris Boiling a cikkben az alábbi hasonlattal festi le a bikavérrel való megismerkedését. Mint mondta, a leendő vejével, Phillel történt első találkozásra emlékezteti. Mielőtt megismerkedtek Phil egy padon töltötte az éjszakát, borotválatlan volt, a haja pedig kócos. A bikavérrel, vagy ahogy akkor ismerték, a Bull’s Blood-dal való első találkozás hasonló élmény volt Chris számára.: „olcsó és durva”.  Ám, mint azt a Schieber Pincészet Obsitosa kapcsán mondja ,,a bikavér mostanra nagyon kifinomulttá vált, sima és elegáns házasítás a kékfrankos és kadarka jellegzetességével.

A megítélésbeli változáshoz nagyban hozzájárulhattak Szekszárdon szerzett tapasztalatai. Mint arról a brit újságíró szekszárdi látogatásakor beszámoltunk, vendéglátói, a helyi borászok kiemelt figyelmet szenteltek a bikavérek bemutatásának. Chris Boiling nemcsak fajta kóstolókon vett részt, de a Schieber Fröccsteraszon saját szekszárdi bikavérét is összeállíthatta.

Az Obsitos 2013 címkéje

Simon Veronika, a Schieber Pincészet helyettes birtokvezetője a Kadarka.net kérdésére elmondta, igen nagy szakmai elismerést jelent, hogy a 2013-as Obsitos Bikavért egy olyan nemzetközi borszakújságíró szaktekintély lánya lakodalmán szolgálják fel, mint Chris Boiling, akinek véleményére sokan adnak. Hozzátette, rendszeres kapcsolat alakult ki közöttük és a brit újságíró között, aki először, de reményeik szerint nem utoljára járt Szekszárdon.

A városban tett látogatása után egyébként Chris Boiling a Balaton-felvidéken és Pannonhalmán vett részt borkóstolón a Schieber Pincészet kíséretében. A Szekszárd Borvidék Kft. elnöke, Heimann Zoltán segítségével megszervezett úton többek között jártak a Villa Tolnay borászatnál is, melynek 2008-as olaszrizling bora szintén szerepel a felszolgálandó tételek között.

Mint arról tavaly szeptemberben beszámoltunk,a szakújságíró a Schieber Pincészet szervezésében járt elsőként Szekszárdon. Látogatásáról előzetesen értesítették a helyi borászokat. Bármelyikük fogadhatta, aki vállalta, hogy szállást, vagy étkeztetést, esetleg pincelátogatást nyújt számára, illetve bikavér mintát küld kóstolósorhoz. Chris Boilingot összesen végül hét szekszárdi pincészetnél látták vendégül. A Schieber Pincészet mellett a Sebestyén Pincénél, a Heimann Családi Birtokon, a Mészáros Borháznál, a Merfelsz Pincénél, a Vida Családi Borbirtokon és a Bodri Pincészetnél járt.

A képen Chris Boiling a nagyobb részben magyar, kisebb részben szlovén borokkal. Fotó: Vincemagazine.com0

Brit szakújságíró Szekszárdon: a bikavér és a borvidék lehet a nyertes
Read previous post:
Close