full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Különleges szobor megalkotásához keresnek támogatókat Bonyhádon

Különleges szobor megalkotásához keresnek támogatókat Bonyhádon

2016.06.24. Különleges szobor elkészítéséhez keres támogatókat a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium.

1977-ig csak egy olyan poliéder, vagyis síklapokkal határolt test volt ismert, amelynek bármely két lapja szomszédos: ez a tetraéder, vagy háromszög alapú gúla. Elvileg lehetségesnek látszott, hogy konkáv testek között is legyen ilyen, de hosszú időn át nem sikerült ilyet alkotni.

Ez Szilassi Lajos szegedi matematikusnak sikerült 1977-ben. Ennek nagy nemzetközi visszhangja volt, olyannyira, hogy a Fermat szülőházában megnyitott múzeum udvarán ennek a testnek az acélból készült változatát helyezték el. Az Egyesült Államokban a Michigan-tó partján is van a testnek egy nagyméretű, kb. 2 m-es modellje, de Magyarországon, közterületen még nincs ilyen szobor.

Szilassi Lajosnak igen jó véleménye van a bonyhádi matematikaoktatásról, és a 2015. évi reformáció ünnepi diáknapon a bonyhádi gimnazistáknak tartott két térgeometriáról szóló előadást. Ekkor merült fel az ötlet, hogy a kollégium melletti díszkert ideális hely lenne egy ilyen szobornak, ezzel is kifejezve a gimnáziumnak a hazai matematikatanításban játszott kiemelkedő szerepét. Bertalan Tamást (akinek több szobra és plasztikája is található a gimnázium területén) is megragadta az ötlet, és elkészítette a szobor tervét. Ugyancsak elkészítette a kő talapzaton álló bronzszobor elkészítésének költségvetését is.

A bronz-rész öntési technológiájától függően a szobor elkészítése 850.000-1.150.000 Ft közötti összegbe kerül. A szobor költségeit terveink szerint a gimnázium és a Bonyhádi Matematikai Tehetségfejlesztő Közhasznú Alapítvány közösen vállalná, de ehhez szívesen fogadnának támogatásokat is az Alapítvány számlaszámára: 10404687-50504948-57521018. A Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kéri egykori és mai diákjait, hogy segítsenek abban, hogy minél többen megismerjék ezt a tervet. Örülnének, ha egy-egy korábban végzett osztály közösen nyújtana támogatást. Cégek segítségét is szívesen fogadják.

Forrás: bonyhad.hu/Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium

A képen a Szilassi Lajos által alkotott poliéder szoborváltozata egy szegedi kiállításon. Fotó: Szeged.hu