full screen background image
Keresés
2019 április 27 - szombat
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Kutatóközpontokat alakítanak ki Szekszárdon

Kutatóközpontokat alakítanak ki Szekszárdon

2018.12.13. A térség, a megye, a régió gazdasági- és megtartóereje erősödhet annak a három új kutatóközpontnak köszönhetően, melyet Szekszárdon alakítanak ki. A kutatóbázis létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást szerda délután írta alá Ács Rezső, Szekszárd polgármestere, Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, illetve  prof. dr. Szécsi Gábor a PTE KPVK dékánja és prof. dr. Miseta Attila, a PTE rektora Szekszárdon, a PTE KPVK-n.

Térségünk gazdasági problémáit ma már csak egy erőteljes együttműködés keretében lehet megoldani. Olyan átfogó megállapodással, mely a PTE, a PTE KPVK képzési és kutatási eredményeit becsatornázza a gazdasági, társadalmi fejlődést megalapozó regionális programok, stratégiák kidolgozásába. A cél, hogy az egyetem meghatározó részévé váljon azoknak a folyamatoknak, amelyek révén a térség rá tud hangolódni a tudásalapú gazdaság új kívánalmaira, elvárásaira – mondta prof. dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja az együttműködési megállapodás aláírása előtt. Hozzátette, a folyamatban az egyetemnek és a szekszárdi karnak alapvető feladata, hogy azokat az értékeket, melyeket a kutatás, a képzés terén felhalmozott, beépítse a stratégiákba.

A dékán úgy fogalmazott, az együttműködés eredménye lehet, hogy a régió, a térség gazdasági- és megtartóereje erősödik.

Mint azt a részletekről elárulta, az együttműködési megállapodás részeként Szekszárdon három új kutatóközpontot alakítanak ki, melyek mindegyike több feladatot kíván ellátni. Az új egységek egyik legfontosabb feladata, hogy az oktatási, kutatási és tudományos eredményeket folyamatosan eljuttassa a megyei vállalkozásokhoz, az önkormányzatokhoz és a társadalomhoz, mintegy erőteljes kapocsként működve a tudományos eredmények kommunikálása terén. Mint mondta, a kutatóközpontok feladata, célja, hogy az innovatív elemek, újítások és eredmények, melyek megjelennek a felsőoktatásban, gördülékenyen jussanak el a befogadó önkormányzatok, vállalkozások felé.

Másik rendeltetésük, hogy olyan oktatási, képzési programokat koordináljanak, menedzseljenek, melyek hozzájárulnak a térség társadalmi megújulásához – tudatta a PTE KPVK dékánja. Hozzáfűzte, olyan felnőttképzési, átképzési programokban gondolkodnak, amik révén a helyi vállalkozások az új kívánalmaknak megfelelő versenyképes tudással tudnak majd megjelenni.

Az új kutatóbázisok lényeges eleme, hogy átfogják a térségben megjelenő kínálatot és próbálják azokat ráhangolni a munkaadói igényekre. Prof. dr. Szécsi Gábor szavai szerint sajátos, új felnőttképzési bázis alakul ki, mely segíti a megye, a város, a régió társadalmi megújulását és a versenyképes munkaerő kialakulását.

Szintén a kutatóbázisok feladata lesz, hogy együttműködve a vállalkozásokkal olyan projekteket dolgozzanak ki, olyan stratégiákban gondolkozzanak, amelyek mellé a rendelkezésre álló pályázati forrásokat be tudják állítani. Vagyis az együttműködés további eredményeként sikeresebb pályázati folyamatok jönnek létre.

Az együttműködés keretében a három fél – vagyis a PTE, a szekszárdi és a megyei önkormányzat – vállalja, hogy együtt működteti az intézményeket és együtt formálja a stratégiákat – zárta le prof. dr. Szécsi Gábor.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke arról szólt, hogy jelen korunk nem a kistelepülések világa, a fiatalok elvándorolnak ezekről a településekről. Kiemelte, a megyei önkormányzat minden eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a Tolnában található települések egységes erőt mutató társadalmi rendszerű közeget képviseljenek, és maguknak is meg tudják teremteni azokat a lehetőségeket, amik a működéshez, a fejlődéshez vezetnek.

Mint  a megyei közgyűlés elnöke fogalmazott, falvaink elöregednek, a tetterős fiatalok elvándorolnak, ennek ellenére próbálnak olyan környezetet teremteni, mely meg tudja tartani ezeket a komoly erőket. Szándékai szerint a megyei közgyűlés minden olyan programban részt kíván venni, ami a megye fejlődését elősegíti – mondta Fehérvári Tamás.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere felidézte, a Modern Városok Programban a szekszárdi önkormányzat  a szakképzés fejlesztéséről is megállapodott a kormánnyal, hogy a városban, a környéken megvalósuló fejlesztésekhez szükséges szakember-utánpótlás terén részt vállal. Hozzátette, a Szekszárdi Szakképzési Centrummal közösen már elindultak az úton és jelentős lépéseket sikerült tenni. Hozzátette, ez az alap, melyre a PTE-vel és a megyei önkormányzattal kötendő együttműködést építhetik. Kiemelte, az utánpótlás-bázis biztosítását a felsőoktatásra is szeretnék kiterjeszteni. Azt szeretnék, ha Szekszárd tudományos szempontból egyfajta térségi központtá válna – tudatta a polgármester.

Arról is szólt, hogy az innováció terén sajnos lemaradásban van Tolna. Pedig – mint fogalmazott – a megyében is van elég potenciál, hogy ezen a téren jelentős előrelépéseket tegyünk. Az együttműködési megállapodás ezen a területen is segíthet – fűzte hozzá.

Ács Rezső tudatta, a megállapodás egy olyan keretszerződés mely meghatározza azokat a stratégiai célokat, melyek mentén szeretnének együttműködni. Hozzátette, a következő hónapok feladata lesz, hogy a megállapodást konkrét tartalommal töltsék meg. Ha ez megvalósul, abból egész Tolna megye profitálni fog – zárta le a polgármester.

A tájékoztatók után Ács Rezső, Szekszárd polgármestere, Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, illetve  prof. dr. Szécsi Gábor a PTE KPVK dékánja és prof. dr. Miseta Attila, a PTE rektora kézjegyével látta el az együttműködési megállapodást.

Fotó: kadarka.net


ElőzőA KSC Szekszárdé lett a csoportgyőzelem az Európa Kupában KövetkezőKigyulladt egy garázsépület Pincehelyen


Read previous post:
Kigyulladt egy garázsépület Pincehelyen

2018.12.13....

Szekszárdon tartott előadást a BBC tudósítója – így látja a helyzetet

2018.12.13....

Close