full screen background image
Keresés
2019 január 30 - szerda
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Lábass Endre vehette át a Mészöly Miklós-díjat

Lábass Endre vehette át a Mészöly Miklós-díjat

2018.01.19. Lábass Endre író, képzőművész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet pénteken, a névadó születésének 97. évfordulóján adtak át Szekszárdon.

A Mészöly Miklós Egyesület az írónak a Kortárs Könyvkiadónál 2017-ben megjelent Árnyékkereskedő című trilógiájáért ítélte oda a díjat, amelyet Jankovics József irodalomtörténész, az egyesület tiszteletbeli elnöke adott át a Művészetek Házában rendezett emléknapon.

Szörényi László, az egyesület elnöke méltatásában hatalmas olvasónaplónak nevezte a művet, amelyet nyelvi finomságokra érzékeny stílusban írt szerzője. Lábass Endre festő és fotós is egyben, így bevonja a mű tematikájába a magyar művészetet is; “húszéves munka után Föld körüli útra invitálva olvasóit egy budapesti dolgozószobából, elkalauzolja olvasóit örök barátainkhoz, költőkhöz, mágusokhoz, prófétákhoz, polihisztorokhoz, vagy Shakespeare-hez” – mondta.

Az idén is a Művészetek Házában tartották meg az ünnepélyes díjátadót. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap.

Lábass Endre 1957-ben született Budapesten, 1982-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán. 1983-ban Budapest-történeti kurzust tartott az ELTE Eötvös Kollégiumában, 1988-ban a Magyar Iparművészeti Főiskolán irodalom- és művészettörténetet tanított. Több köztéri munkát festett, Békéscsabára, Veszprémbe, Budapestre.

Az 1970-es évektől több százezer fényképet készített Budapestről, Az ünnep (1987) és A táj (1994) című köteteiben egymás mellett láthatók városfényképei és prózai írásai. 1980-ban megalapította Budapesten a városi vándorszínházát, a Házszínházat, amely a 2010-es évek elejéig működött változó társulatokkal pesti bérházak udvarán. 2011-ben József Attila-díjjal, 2017-ben Déry-díjjal tüntették ki.

Dr. Haag Éva alpolgármester adta át Mészöly-emlékplakettet Szörényi Lászlónak. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap.

A Mészöly Miklós irodalmi hagyatékát gondozó egyesület 2004-ben alapított elismerést kortárs magyar íróknak; 2005-től Márton László, Darvasi László, Macsovszky Péter, Cserna-Szabó András, posztumusz Baka István (1948-1995), Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Szkárosi Endre, Győrffy Ákos és Borbély Szilárd (1963-2014), Danyi Zoltán és Szabó Róbert Csaba kapta meg a díjat.

A szintén évente kiadott Mészöly-emlékplakettet ezúttal Szörényi László professzor emeritus vehette át a Kossuth-díjas író szellemi hagyatékának megőrzéséért.

Az ünnepélyes díjátadót követően megkoszorúzták Mészöly Miklós Bezerédj utcai emléktábláját.

Mészöly Miklós-díj
Az irodalmi díjat a Mészöly Miklós Egyesület alapította 2004-ben és minden évben a szekszárdi születésű író és költő születésnapján, január 19-én adják át Szekszárdon. A díjat a tágan értendő, fiatalabb nemzedékhez tartozó olyan írók kaphatják meg, akik kritikusi, vagy irodalomtörténészi művet hoztak létre és lényeges társadalmi kérdésekben nyilvánosan  hallatják hangjukat. Az elismerést magyar, vagy más Közép-európai nemezt írójának lehet odaítélni.

Főhajtás az alkotó emléktáblája előtt. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap.

Korábbi díjazottak
Baka István, Borbély Szilárd, Cserna-Szabó András, Darvasi László, Győrffy Ákos, Macsovszky Péter, Márton László, Péterfy Gergelyr, Szkárosi Endre, Zalán Tibor, Danyi Zoltán, Szabó Róbert Csaba

A vezetőképen: Jankovics József (j) és Lábass Endre (b). Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap

Kadarka.net/MTI

Kapcsolódó cikkek:
Danyi Zoltán vehette át a Mészöly Miklós-díjat
Szabó Róbert Csaba kapta az idei Mészöly Miklós-díjat


ElőzőÁtadták az idei Mészöly Miklós-díjat és a Mészöly-emlékplakettet KövetkezőKiemelt ellenőrzésre számíthatnak a vendéglátók Tolna megyében