full screen background image
Keresés
2021 június 21 - hétfő
  • :
  • :

Lajvér Borbirtok – a Szekszárdi borvidék ékköve

Lajvér Borbirtok – a Szekszárdi borvidék ékköve

|PROMÓCIÓ| Már a kezdetektől a lehető legmagasabb minőségű borok készítése inspirálta a Szekszárdi borvidéken, Szálka mellett található Lajvér Borbirtok kialakítását, mely kivételes filozófiáról tanúskodik. Az itt készülő páratlan borok az újszerű gondolkodás, illetve a modern technológia alkalmazása és a hagyománytisztelet, valamint a természetközeli szemlélet tökéletes ötvözetének bizonyítékai.

A Szekszárdi-dombság páratlan szépségű természeti közegében, kedvesen hívogató lankák között terül el a meghitt hangulatot árasztó falu, Szálka. Az utazók figyelmét azonban messze nem csak a gyönyörű táj keltheti, kelti fel. A falu közvetlen szomszédságában, a Lajvér-patak völgyében található a Lajvér Borbirtok, melynek korszerű épületegyüttese szelíden simul a dombok közé.

A 2011-ben épült Borbirtok modern, mégis tájhoz tökéletesen illő, lenyűgöző látványt nyújtó épületére tekintve már első pillantásra egyértelmű, a Lajvér nem pusztán egy a Szekszárdi borvidék pincészetei sorában. Legfeljebb csak elvétve találni Magyarországon hasonló épületet, mely a tisztaság üzenetét hordozza. A csodás környezet és az új építészeti megoldások alkalmazása egyszerre tanúskodik a természetközeliséget előtérbe helyező és az újszerű, magas minőségi színvonalat képviselő szemléletről, a modern borkészítési technológia és a hagyományos borkészítés tökéletes egyensúlyáról.

Este a Lajvér Borbirtokon – lenyűgöző látvány.

Kialakításakor azonban korán sem csak a tájba jól illő épületegyüttes, hanem egy funkcionálisan is tökéletes épületegyüttes létrehozása volt a cél. A technológiai igényeket maradéktalanul kielégítő, jól átlátható, igényes üzem emellett egy olyan látványborászat, ahol a látogatók és borkedvelők a borkészítés mellett színvonalas kulturális és gasztronómiai élményekkel is gazdagodhatnak.

A Borbirtokon található ültetvény kialakítása is a Lajvér keze munkáját dicséri. A korábban fákkal, bokrokkal benőtt területen 2013-ban teljes melioráció után 25 hektár termőterületet hoztak létre, mely 2017-ben újabb egy hektárral gyarapodott. Az ültetvény horizontálisan négy hosszú táblára, vertikálisan pedig kilenc teraszra osztható. A Lajvér-patak völgyének alsó és felső teraszai között több foknyi hőmérséklet-különbség mérhető az év bármely szakában, de a talaj víztartalma is hasonló változatosságot mutat.

Az észak-dél irányú völgy természetes szélcsatornaként szellőzteti át az ültetvények lombozatát és fürtjeit, segítve ezzel a környezettudatos szőlőművelést. Telepítéskor kizárólag a minőség maximalizálása volt a cél, amit a terület adottságait legjobban hasznosító szőlőfajták, klónok megfelelő kombinációjának létrehozásával sikerült elérni.

A kivételes adottságoknak köszönhető, hogy a Borbirtokon található – páratlan változatosságot biztosító – harminc teraszon termesztett mind a tizenkét szőlőfajtának sikerült ideális termőhelyet találni. Ugyancsak ennek a változatosságnak köszönhető, hogy a Lajvér Borbirtokon a hűvösebb évjáratokban is kiemelkedő borok készülhetnek, ugyanakkor a forró évjáratokban rejlő potenciál is kihasználható.

Szüretre vár az érett szőlő.

Az ültetvények kialakításakor emellett az is rendkívül fontos szempont volt, hogy a legtávolabbi teraszokról szüretelt szőlő is percek alatt a feldolgozóba kerüljön, ezáltal is megőrizve a gyümölcs élettel teli frissességét. Ugyancsak a borok kivételes minőségének garanciája, hogy a Lajvér nagy tőkesűrűség mellett, alacsony hozamokkal, hektáronként 80 mázsa terméskorlátozással szüreteli le a borok alapanyagául szolgáló szőlőt, illetve, hogy a szüreti időpontokat fajtákon belül is akár több időpontban jelölik ki.

A Borbirtokon termesztett szőlőfajták: Rajnai Rizling, Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cserszegi Fűszeres, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah.

A szőlő tökéletes feldolgozása és a borok optimális érlelése érdekében a borászat technológiai kialakítását a lehető legmagasabb minőség elérése inspirálta.

A tőkén válogatott szőlő ládákban, éretten érkezik a feldolgozóba. Az ép fürtök elsőként egy rázóasztalra kerülnek, ahol a kíméletes vibráció során a legtöbb szennyezőanyagtól megtisztul a szőlő, a maradékot pedig kézi válogatással távolítják el a nem elég érett, vagy sérült bogyókkal együtt. Bizonyos tételek esetén a bogyózást további gépi és kézi bogyóválogatás követi.

A zúzott, vagy ép bogyók ezután gravitációs úton jutnak a tartályokba, illetve a présbe. Az erjesztés szabályozott hőmérsékleten, egész napos felügyelet mellett történik harminc méteres mélységben.

A legmodernebb technológia segíti a készítőket.

Az oenológia fejlődését követve a pincészetnél a modern technológia mellet a hagyományos hordós érlelést is alkalmazzák, a fajta és hordó típus jól megválasztott használatával. A borászatnál alkalmazott hordók magyar és amerikai tölgyből készültek 225, valamint 300, illetve 500 literes méretekben, különböző pörköléssel, hogy minden bor a számára leginkább megfelelő érlelést kaphassa.

Bár a Borbirtokon tizenkétféle szőlőt telepítettek, csak ezek egy részéből készül fajtabor. A Lajvér lendületes, újító filozófiáját is tükrözve a borászat ezeken túlmenően szokatlan, újszerű házasításokkal is meglepi a borszerető közönséget. Utóbbira példa a Cuvée Blanc, mely 60-40 százalékos arányban tartalmaz Sauvignon Blanc, illetve Cserszegi Fűszeres fajtákat.

Az újító gondolkodásmód sikerét igazolja, hogy a Cuvée Blanc tavaly aranyérmes lett a világ egyik legrangosabb nemzetközi borversenyén a Bordeaux-ban megrendezett Challenge International Du Vin borversenyen.

Lajvér borok a polcon – tartalmas belsőt rejt a letisztult külső.

A bor szintén aranyérmet nyert az idei Szekszárdi Borvidéki Borverseny igen erős mezőnyében is, melyen összesen négy aranyérmet gyűjtött be a Lajvér Borbirtok. A Cuvée Blanc mellett a 2015-ös Lajvér Szekszárdi Merlot, a 2016-os Lajvér Szekszárdi Kékfrankos, illetve a 2015-ös Lajvér Szekszárdi Merlot Selection is aranyérmet érdemelt hazánk talán egyik legerősebb borversenyén, melyen egy-egy megszerzett aranyérem akár egy nemzetközi nagy siker hírnöke is lehet.

Ugyancsak a magas minőségi filozófia által kitűzött célok beteljesülését mutatja, hogy előző évben a pincészet négy bora került a Nemzeti Borkiválóságok közé, ami szintén a borászatnál végzett munka magas fokú elismerése.

A Lajvér Borbirtok nem csak kiváló boraival, hanem egyéb minőségi szolgáltatásaival is várja vendégeit. Legyen szó a Lajvér által kínált borvacsoráról, vagy borkóstolóról, a kulturált borfogyasztás szerelmesei ennél a természetbe olvadó látványborászatnál nem is találhatnának ideálisabb helyet egy-egy „gasztrokirándulásra”, a  különleges borok és ételek világába.

Exkluzív szálkai panoráma tárul a vendég elé az ízlésesen kialakított Borbisztróból.

A borászatnál található minden igényt kielégítő, hétköznaponként rendszeresen nyitva tartó  Borbisztró – ahol a vendégek a Lajvér teljes kínálatát fellelhetik – hatalmas üvegfelületein át csodálatos kilátás nyílik a megkapó szépségű tájra. A jól átlátható bisztró faburkolatú felületei pedig csak tovább hangsúlyozzák a természetközeliséget.

A Lajvér Borbirtok egyben a meghitt pillanatokra, romantikára vágyó párok tökéletes választása is. Modern, mégis a gyönyörű szálkai tájba tökéletesen illeszkedő épületegyüttesével a látványborászat öt szobás Borhotele olyan exkluzív környezetet kínál, mely garantáltan örök életre szóló csodás emlék marad.

A Borbisztró és a Borhotel az élet legmagasztosabb pillanataihoz, így például az esküvők megtartásához is tökéletes környezetet teremt. A Lajvér Borbirtokon akár 80 fő számára is kényelmes  lehetőség nyílik az ünneplésre.

Borbisztró nyitvatartás 2018.04.09-től

Hétfő-Péntek 9:00 – 16:00
Hétvége: bejelentkezés alapján

A Lajvér Borbirtok honlapja – kattintson!

A Lajvér Borbirtok Facebook oldala – kattintson!

Cím
7121 Szálka, 07/28 Hrsz.

Kapcsolat – további információ a borokról és a szolgáltatásokról
Tel.: +36 74 509 524
Mail: Info@lajverwine.com
GPS: 46.29°N, 18.66°E