full screen background image
Keresés
2021 augusztus 4 - szerda
  • :
  • :

Márton-nap: lámpásokkal a kezükben vonultak fel az iskolások

Márton-nap: lámpásokkal a kezükben vonultak fel az iskolások

2015.11.11. Lámpásokkal a kezükben vonultak fel a Baka István Általános Iskola diákjai november 11-én, vagyis Márton-napon.

Az iskola bejárata előtt világító töklámpások és a rengeteg kézi lámpás fényét már messziről látni lehetett. Az iskola tanulói innen indultak el gyalog szülők és tanárok kíséretében. A gyerekek saját készítésű libákat ábrázoló lámpásaikkal kezükben, dalokat énekelve, vidáman vonultak fel. Az összesen több száz felvonuló igen impozáns látványt nyújtott. A menet az iskolától indult és oda is tért vissza, mintegy negyed órás séta után.

A Márton-nap hagyománya a római időkre vezethető vissza. November 11. a téli évnegyed kezdőnapja volt, amikor a rómaiak nagy lakomát tartottak az új termésből és az újborból. Ilyenkor a hadisten, vagyis a Mars szent madarát, azaz ludat tálaltak. Latinul „avis Martis” a Mars isten madarát jelenti, ebből lett népies szófejtés nyomán „Márton madara”. Szent Mártont már a honfoglalás előtt tisztelték Pannóniában. A népi hit szerint Márton álmában segítette Szent Istvánt és az országot, ezért Szűz Mária után Tours-i Szent Márton lett Magyarország patrónusa.

Német nyelvterületről ered a Márton-napi fáklyás felvonulás hagyománya, amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. Hazánkban többnyire a német nemzetiségű települések, iskolák, óvodák és egyházközösségek szerveznek lampionos felvonulást, ahol a gyerekek, kisgyerekes családok járják az utcákat saját készítésű lámpásokkal és közben Márton-napi dalokat énekelnek.

Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani – írja a Wikipédia.hu.

A képeken a felvonulók Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close