full screen background image
Keresés
2019 december 7 - szombat
  • :
  • :

Lassult, de még mindig jelentős az áremelkedés a földpiacon

Lassult, de még mindig jelentős az áremelkedés a földpiacon

2016.12.01. Lassult, de még mindig jelentős az áremelkedés a földpiacon, az FHB termőföldindex tavaly ismét árnövekedést mutatott, ennek mértéke azonban messze elmaradt a 2012 és 2014 közötti időszakban tapasztalhatótól, a korábbi kétszámjegyűről egy számjegyűre csökkent.

Az MTI-nek csütörtökön elküldött elemzés szerint a földterületek nominális értelemben 8,6 százalékkal drágultak, míg a megelőző 3 évet 13,2 és 17,2 százalék közötti növekedés jellemezte. Reál értelemben nézve az árváltozást valamivel kedvezőbb a kép, az árak 8,7 százalékkal voltak magasabbak. Annak ellenére, hogy lassult az árak növekedése a termőföldpiacon, pozitív, hogy az emelkedés továbbra is meglehetősen magas. Az új földforgalmi törvény korlátozó intézkedései miatt ugyanis a földpiacon stagnálásra lehetett számítani, a tranzakció számok visszaesése ugyanakkor az árak dinamikáján kevésbé látszott – írták.

A kutatás szerint tavaly tovább növekedett a szántók átlagára, 2015-ben átlagosan 1,178 millió forintot kellett fizetni egy hektárnyi szántóterületért. Tavaly minden ágazatban a növekedésé volt a főszerep. A szántók ára 2007 óta folyamatosan növekszik, 2007 és 2015 között több mint a duplájukra emelkedett az áruk. Az erdők ára 2015-ben ismét jelentősen emelkedett, átlagosan 81 százalékkal kellett többet fizetni értük, mint 8 évvel korábban. Szintén nagy árnövekedés jellemezte a gyümölcsösöket és a gyep művelési ágba tartozó területeket, 16 illetve 10,3 százalékkal kellett többet fizetni értük, mint egy évvel korábban. Az előző évhez képest a legkisebb mértékben a szőlők ára nőtt, 5,7 százalékkal.

2007-hez képest jellemzően a szőlőkért és az erdőkét 81-85 százalékkal kell többet fizetni, a gyepterületeknél körülbelül 75 százalékos a különbség, míg az elmúlt 8 évben a legkisebb bővülést a gyümölcsösök mutatták, ezen időszakban a növekedés 60 százalékos volt – írták az elemzésben.

MTI

Illusztráció: Retkes Tamás
Read previous post:
Close