full screen background image
Keresés
2021 szeptember 21 - kedd
  • :
  • :

Lehűléssel kezdődik az ősz: vasárnap már csak 19 fok várható Szekszárdon és környékén

Lehűléssel kezdődik az ősz: vasárnap már csak 19 fok várható Szekszárdon és környékén

2017.09.01. A meteorológiai ősz első napján még többfelé – főként keleten – 30 Celsius-fok körül alakulhatnak a maximumok, vasárnapra viszont mintegy 10 fokot mérséklődik a meleg. Egy frontzóna hatására a hétvégén egyre többfelé várható zápor, zivatar, néhol sok esővel – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Szeptember elsején, pénteken az ország keleti harmadán estig túlnyomóan derült, napos, száraz idő lesz. A Dunántúlon viszont már délelőtt – főként a nyugati, északnyugati felén – helyenként eső, zápor, zivatar is várható. Délutántól, estétől a keleti megyék kivételével elszórtan várható csapadék. A Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén néhol erős lehet a légmozgás, zivatarfelhő környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 12-19 fok között alakul, az ország keleti felén azonban néhol 10 fok alá is lehűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet pénteken általában 28-33, a Nyugat-Dunántúlon 23-27 fok között valószínű.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint több nyugati megyére elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak péntekre a heves zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt.

Az OMSZ előrejelzése szerint Szekszárdon és környékén pénteken hajnalban 16-, napközben 30 fok várható, szombaton hajnalban 17-, napközben 24-, míg vasárnap hajnalban 14-, napközben 19 fok körül alakul a hőmérséklet. Az előrejelzés alapján szombaton akár tíz milliméter csapadék is hullhat a megyeszékhelyen és környékén.

Az előrejelzés alapján a jövő héten nem folytatódik a kánikula, hétfő és szerda között várhatóan 21-, illetve 23 fok közötti csúcshőmérsékleteket mérhetünk majd.

Szombaton is megélénkül, a Dunántúlon helyenként megerősödik a szél. Emellett a Dunántúlon jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt eleinte több órás napsütés valószínű, majd délutántól ott is erősen megnövekszik a felhőzet. Délelőtt még csak elszórtan, délután már egyre több helyen várható eső, zápor, keleten zivatar is lehet. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A leghidegebb órákban 14-20 fok lehet. A nappali maximumok nyugaton csupán 20, míg keleten még 30 fok körül alakulnak.

Vasárnap a rövid napos időszakok mellett több helyen várható eső, zápor, a Tiszántúlon esetleg zivatar is kialakulhat. Főként az ország keleti tájain jelentős mennyiségű csapadék valószínű. Az erős északi szelet a Dunántúlon egy-egy viharos széllökés kísérheti. A minimumhőmérséklet 13-18 fok között valószínű, napközben 18-23 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close