full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

„Embertelenül jók Lencsés János képei”

„Embertelenül jók Lencsés János képei”

2016.10.28. Lencsés János, a Szekszárdi Fotóklub tagjának fotóiból és fényképeinek „fiber art”, technikával készült-, illetve megfestett változataiból nyílt rendhagyó kiállítás szerdán Szekszárdon, a Baka István Általános Iskolában. Utóbbiak Ódryné Horváth Krisztina és Ábrahám „Exit” Béla alkotásai.

Talán az egész Földön nem sokszor fordult elő az, ami szerdán esett meg a Baka István Általános Iskolában. Nevezetesen hogy olyasvalaki nyitott meg egy fotókiállítást, akinek maga a (fő)kiállító „törte derékba fotós karrierjét”. Pedig a szintén faddi Ódry Károly szavai szerint így történt vele, és ahogy fogalmazott, „A Jánossal”.

A „művészetpártoló” Ódry János megnyitó beszéde persze magyarázattal szolgált a fentiekre. Mint mondta, korábban maga is állított ki Faddon, aztán Lencsés János megkérte, hogy mondjon pár szót – az ugyancsak a településen megrendezett – tárlatának megnyitóján. Ahogy mondta, amikor meglátta a fotókat, az volt az első gondolata, hogy szégyenében inkább elássa a saját képeit.

– János hívő lettem – tette hozzá Ódry Károly.

Lencsés János, aki – képei által portálunk indulása óta emeli a Kadarka.net „Képtár” rovatának fényét – állandó résztvevője a pályázatoknak, önállóan és nemzetközi megmérettetésben is befutott. „Legjobb szakmai barátai a Szekszárdi Fotóklub tagjai, azok csoportos kiállításainak állandó résztvevője”.

A fotó bal szélén Lencsés János felesége és két gyermekük, mellettük a kiállító szülei. Fotó:Kadarka.net

A klub alkotásainak nagy része a közös természetjárásokon született és nem lehet nem észrevenni a tagok jó értelemben vett egymásra hatását, a természetre, mint ihlető forrásra való rátalálását – mondta Ódry Károly ezzel sokat elárulva Lencsés János fotóiról, pontosabban szólva azok témájáról.

Embertelenül jók a képeid – folytatta egy mondattal mindjárt kétféleképpen megfogalmazott pozitív kritikáját Ódry Károly. A művészetpártoló szerint ideje volna, és Lencsés János fotósként is felkészült arra, hogy új irányként belevágjon „emberi környezetünk művészi interpretálásába”, a portréfotózásba.

A társkiállító, Ábrahám „Exit” Béla a tárlatnak helyet adó Baka iskola régi dolgozója. Rengeteg dologgal foglalkozik, többek között fest, hat év alatt összesen mintegy hatszáz képet készített. Ezúttal Lencsés János tárlaton látható fotóiról készített festményeit állította ki, összesen négyet. Azt, hogy mely fotókat „képezi le”, egyéni szubjektív érzései alapján választja ki. Összesen mintegy 50 – több fotós által készített – fényképet festett már meg – mondta el a Kadarka.net-nek.

Azt nem tudom, ezt a képet hogyan csinálta – mondta a fotóra mutatva Lencsés János kisfia. Fotó: Kadarka.net

Ódryné Horváth Krisztina szintén a Lencsés János képei alapján, de „fiber art” technikával (szabad fordításban rostművészet – a szerk.)  készített tíz alkotását hozta magával. Ez a technika egyébként új számára és éppen a fotós egyik képe alapján kapta az ihletet, hogy elkezdjen dolgozni vele. Lencsés János portálunknak elmondta, Ódryné Horváth Krisztina kimondottan erre a kiállításra készítette az alkotásokat.

Olyan fotók „fiber art” másait készítette el, melyeket a fotós választott ki a tárlatra.

A 1974-ben Faddon született és feleségével, valamint két gyermekével ma is ott élő 42 éves Lencsés János egyébként nem tartja magát fotósnak. A fényképezés iránti szenvedélye azután kezdődött, hogy megszületett két gyermeke. Eleinte csak a családját fotózta a tudatos fényképezés később alakult ki, a Szekszárdi Fotóklubnak pedig 2009 óta tagja  – mondja. Gyermekkora óta szoros kötelék fűzi a természethez, fotózni is kerékpárral megy a legszívesebben. Képeit többnyire Fadd környékén készíti, de Óbánya is kedvelt terepe.

Alább Lencsés János néhány fotója, melyek a kiállításon is megtekinthetők.

Azt mondja magának fotóz és annak, akinek tetszik. Szeret elveszni a részletekben, s ezáltal kiemelni egy-egy dolgot. Képeivel szeretne régi emlékeket előhozni és érzéseket kiváltani – mondta a megnyitót követően.

Lencsés János a Kadarka.net indulása óta küld képeket portálunknak. 2015 április óta összesen mintegy 250 önálló fotója és képgalériája jelent már meg a Kadarka.net-en. Ezúton is köszönjük neki, hogy képeivel oldalunk színvonalát emeli – kattintson!

Faddon is jó néhány tárlata volt már, de fotóival több felé vesz részt kiállításon és pályázaton. A MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) 2012. évi pályázatán két képe a kiállított fotók közé került. Utazási irodák katalógusaiban már több éve szerepelnek fotói, a 2013-as pályázaton pedig különdíjas lett az egyik képe. Rendszeres résztvevője a Kör-Prizma fotópályázatnak, ahol képei többször kerültek a jó alkotások közé.
A kiállítás 2016. november 20-ig látogatható a Baka István Általános Iskola iskola nyitvatartási idejében, hétköznapokon 07:00 – 18:00 óráig.
 A vezető képen Lencsés János (jobbról), Ódryné Horváth Krisztina, Ódry Károly és Ábrahám „Exit” Béla a megnyitón. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close