full screen background image
Keresés
2020 október 20 - kedd
  • :
  • :

Leszúrta kutyáját, mialatt szeméremsértés miatt próbaidőn volt

Leszúrta kutyáját, mialatt szeméremsértés miatt próbaidőn volt

2020.02.28. Az első fokon eljáró Bonyhádi Járásbíróság a 2020. február 25. napján megtartott előkészítő ülésén – halmazati büntetésül – egy év kettő hónap börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, aki megszúrta egy késsel a kutyáját.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott németjuhász fajtájú, kan kutyája 2019. április 18. napját megelőzően több alkalommal kiszökött a vádlott lakóházának udvaráról, ami miatt a vádlottnak az utcabeliek többen is panaszkodtak. A vádlott emiatt többször kiabált kutyájával  és is ittas állapotban bántalmazta is az ebet.

2019. április 18. napján, a kora reggeli órákban a vádlott otthonában tartózkodott, ahonnan kiment az utcára nézelődni. Az ingatlan udvaráról ekkor az utcára kiment a kutyája, melyet megpróbált az utcán megfogni, ami nem járt eredménnyel. Az eb csak hosszabb idő elteltével jött be az udvarra a terhelt hívására. A kutya engedetlensége miatt a vádlott megharagudott, majd bement a ház konyhájába, ahol magához vett egy 11 cm pengehosszúságú kést, amivel az állatot egy alkalommal nagy erővel a szügyénél megszúrta, ami miatt az eb erősen vérezni kezdett.

A fentieket követen a vádlott kocsmába ment, ahol közepes fokban leittasodott, majd 7 óra 30 perc körül hazaindult. A vádlott ittasságát látva egy helybeli lakos segítséget nyújtott neki a hazamenetelhez, melynek során észlelte, hogy az udvaron belül nagyobb mennyiségű vér van, továbbá látta, hogy az ott tartózkodó eb szügye véres, ami miatt a rendőrség értesítése iránt azonnal intézkedett.

A Bonyhádi Rendőrkapitányság rendőrei 8 óra 5 perckor értek az ingatlanhoz, ahol a kést lefoglalták, továbbá állatorvost hívtak, aki 8 óra 40 perc körül ért ki a helyszínre. Az elvégzett állatorvosi vizsgálat során a vádlott kinyitotta az ingatlan udvarának kapuját, melyet követően az eb kifutott az utcára, ahol rövidebb időn belül megtámadta egy kaukázusi fajtájú – őrizetlenül az utcán tartózkodó – másik eb, melynek során az állat sebe ismét erősen vérezni kezdett. A vérzést érszorítók használatával lehetett elállítani. A kutyát 9 óra 30 perc körül állatorvoshoz, majd 11 óra körül állatkórházba szállították, ahol az állat – a szakszerű állatorvosi ellátás ellenére –  kimúlt.

A vádlott cselekménye alkalmas volt arra, hogy a kutya maradandó egészségkárosodását, vagy pusztulását okozza. Cselekménye az állatnak órákon át tartó, nagy vérveszteséggel járó különös szenvedést okozott, az okozott sérülés ellátásában a vádlott nem vett részt, annak érdekében semmit sem tett.

A vádlott cselekménye következtében 4 cm széles, nyakcsigolyáig terjedő mélységű szúrt sebe keletkezett az ebnek. Az állat elpusztulását a szerzett súlyos sérülés okozta vérveszteség, a stressz, sokk által kialakult keringési összeomlás okozta, melyben ugyanakkor jelentősen közrejátszott az is, hogy az utcán a vádlott által megszúrt ebet megtámadta egy másik kutya is.

Az elsőfokú bíróság a bűncselekményt a váddal egyezően beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek.

A vádlottat a bíróság korábban szeméremsértés vétsége miatt egy év hat hónapra próbára bocsátotta, figyelemmel azonban arra, hogy a vádlott az állatkínzás bűntettét a próbaidő alatt követte el, ezért a bíróság a próbára bocsátást megszüntette és a vádlottat – halmazati büntetésül – egy év kettő hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaidejére elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.

Az ítélet jogerős.

Forrás: dr. Kiss Annamária sajtótitkár
Read previous post:
Close