full screen background image
Keresés
2021 február 23 - kedd
  • :
  • :

Letarolta Kölesd kétharmadát a vihar: 100 mm eső esett – fotók, videó

Letarolta Kölesd kétharmadát a vihar: 100 mm eső esett – fotók, videó

2018.05.25. Kölesd kétharmadát letarolta a csütörtök este hirtelen lezúdult hatalmas mennyiségű csapadék – fogalmazott Berényi István polgármester.

A csütörtök délutáni esőzés nyomán a Kölesd és Simontornya között található úton 20-30 centiméteres magasságban folyt át a víz. Az igazi probléma azonban este 8 óra körül kezdődött, amikor az intenzív esőzés nyomán rövid idő alatt hatalmas mennyiségű víz ömlött a falura – tájékoztatott a Berényi István polgármester. Mint elmondta, becslések szerint mintegy 100 mm csapadék esett két óra alatt. A településvezető úgy fogalmazott: a víz Kölesd kétharmadát letarolta.

Az árkok nem tudták elvezetni a hirtelen jött hatalmas mennyiségű vizet – tudatta a polgármester. Hozzátette, a falura ráférne a vízrendezés, de erre egyelőre nem állnak rendelkezésre az anyagi feltételek. Megjegyezte, ha minden árok teljesen rendben lett volna, ezt a mennyiségű vizet akkor sem tudták volna elvezetni.

A Hajnal utcában villám vágott egy házba. Úgy tudjuk, hogy a villámcsapás következtében több házban is komoly károk keletkeztek az elektromos berendezésekben. Az egyik családnál az összes televíziókészülék, a számítógép is tönkrement.

Sok házba befolyt a víz és az iszap, az egyik 8 méter magas löszfalról lezúduló 20-30 centiméteres vízfolyam 4-5 házban is sárréteget terített el. A Kölesdet és Simontornyát összekötő úton ekkor már egy méter magasan folyt át a víz – részletezte Berényi István. Hozzátette, az utat a rendőrség és a Magyar Közút Zrt. ideiglenesen lezárta.

Ugyancsak tudatta, a Kölesdi Agrár Kft. és a közmunkások, valamint a lakosság segítségével mostanra sikerült letakarítani az utak, járdák nagy részét, ám az iszapot feltehetőleg csak a következő héten tudják elszállítani.  A víz a csatornarendszert is megrongálta egy helyen, de azt már az ERÖV Zrt. segítségével helyreállították.

Berényi István arról is szólt, hogy az szennyvíztelepre vezető utat egy helyen 50-100 méter hosszan elmosta a víz, még az út alapja sem maradt meg. Emiatt vis maior pályázatot fognak benyújtani.

Mint azt korábban megírtuk, csütörtökön tornádót fotóztak Kölesdnél – kattintson!

Fotó: Facebook.com – Dávid Zoltánné és Brandt Szilvia, Dudásné Mester Andrea. Videó: Borza Szilvia