full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Letették a 3,7 milliárd forintból épülő új szekszárdi sportuszoda alapkövét

Letették a 3,7 milliárd forintból épülő új szekszárdi sportuszoda alapkövét

2018.03.27. Nemcsak Szekszárd, az egész kistérség javát szolgálja majd a mintegy 3,7 milliárd forintból felépülő új szekszárdi sportuszoda, melynek alapkövét kedd délelőtt tették le a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő mellett.

Az új sportuszoda felépítése nemcsak Szekszárd, de egész Tolna megye életében rendkívül jelentős beruházás – jelentette ki Horváth István, megyei jogú városok fejlesztéséért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Mint felidézte, a szekszárdi önkormányzat 10-12 évvel ezelőtt álmodott egy nagyot és célul tűzte ki, hogy  a városban Magyarország legkorszerűbb, legvonzóbb és legszerethetőbb sportközpontját hozzák létre, amiben a kezdetekkor még sokan kételkedtek.

– A hegy magas, de van út a tetejére. Megálmodtuk a magunk hegyét és az egykori vízió mára több mint álom, hiszen az elképzelések lépésről lépésre megvalósultak – fogalmazott az államtitkár.

Magyarországon az elsők között épült Szekszárdon műfüves labdarúgópálya komplexum ezelőtt tíz évvel és a vidéki városok közül Szekszárdon épült először rekortán borítású atlétikai pálya. Utóbbinak köszönhetően sok országos, felnőtt bajnokságnak adhatott otthont Szekszárd, mely ezáltal visszakerült az atlétika térképére. A sportközpont fejlesztésének következő lépése a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő megépítése volt, a létesítményé, mely tavaly már 85 ezernél is több vendéget fogadott – emlékeztetett Horváth István.

Mint azt az államtitkár elmondta, a következő lépés a megkezdett úton az új sportuszoda felépítése, amit egy rekreációs központ, avagy fedett élményfürdő építése követ majd, amivel teljessé válik a vízisport komplexum. Utóbbi építése 2019-ben kezdődhet és 2020-ban fejeződik be.

Horváth István államtitkár. Fotó: Kadarka.net

Horváth István az új uszodával kapcsolatosan azt is elmondta, hogy az eredeti tervek szerint a létesítményt a város saját költségvetése terhére, illetve TAO támogatásból építették volna fel. Ám 2016 februárjában Ács Rezső polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a Modern Városok Program szekszárdi fejlesztéseire vonatkozó megállapodást, melynek köszönhetően nagyrészt állami finanszírozásban valósulhat meg az uszoda.

A kormány 2017 decemberében döntött arról, hogy hozzájárul az uszoda megépítéséhez, melyre mintegy 3 milliárd forintot biztosított. A maradék mintegy 700 millió forintot pedig a szekszárdi vállalkozások fizetik TAO támogatás formájában. Így az új uszoda megépítésének teljes költsége a kiegészült infrastruktúrával együtt 3,7 milliárd forint.

Az államtitkár az épülő sportuszodát sokrétű létesítménynek nevezte. Mint mondta, egyediségét a 25×33 méteres úszómedence adja, ugyanis ez a méret több regionális verseny és vízilabda bajnokság megrendezésére is alkalmassá teszi az uszodát, ahol nemzetközi rövidpályás úszóversenyeket is meg lehet rendezni.

Kiemelte, az épülő szekszárdin kívül az egész országban mindössze egy olyan uszoda van, mely alkalmas az ilyen versenyek megrendezésére. Ennek köszönhetően a rövidpályás úszósport térképére is felkerül majd a város.

Horváth István a jövőről szólva arra is emlékeztetett, hogy már folyamatban van az új szekszárdi sportcsarnok tervezése, melynek alapkövét a tervek szerint szintén még az idén leteszik. Ám itt sem állnak meg a fejlesztésekkel. Nemrég döntés született arról, hogy jégcsarnok épül a Sport utcában, illetve lőtérrel ellátott Honvédelmi Sportközpont létesül a vásártér jelenlegi helyén – tudatta.

Zárásként azt mondta, a tíz évvel ezelőtti vízió, hogy Szekszárdon létrehozzák Magyarország legösszetettebb sportkomplexumát, már nem csak álom, hanem megvalósuló elképzelés.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere felidézte, a korábbi uszoda 1978-ban épült fel és 1989-ben esett át az utolsó felújításon, majd 2015-ben életveszélyessé vált az amúgy is korszerűtlen és drágán fenntartható létesítmény. Akkor született döntés arról, hogy miután az épületet nem lehet használni, lépéseket kell tenni, annak érdekében, hogy új uszoda épüljön.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Fotó: Kadarka.net

Mint fogalmazott, megböjtöltük, hogy ez a nap eljöjjön, a szekszárdiak pedig sokat várnak a fejlesztéstől, hiszen az úszásoktatásra, az úszásra mint sportolási lehetőségre és a vízilabdázásra az elmúlt három évben kissé méltatlan körülmények között nyílt lehetőség. Az új uszoda felépítése azonban mindezt megoldja.

Ács Rezső köszönetet mondott Horváth Istvánnak, aki államtitkárként is támogatta az uszoda felépítését. Mint a polgármester elmondta, az új uszoda építésével kapcsolatos munka akkor gyorsult fel, amikor 2017 második felében Horváth István a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős államtitkár lett. Hozzáfűzte, a Modern Városok Program szekszárdi programpontjai között prioritást élvezett ez a fejlesztés.

Ács Rezső – aki a vállalkozásoknak is köszönetet mondott az általuk nyújtott támogatásért – zárásként kiemelte, bár a létesítmény elsősorban a szekszárdiaknak készült, ám nemcsak az Ő javukat szolgálja, hanem az egész kistérségét, mert olyan színvonalú uszoda, mint a most épülő, nincs a város környékén.

György Zoltán, a kivitelező Aquaplus Kft. igazgatója arról szólt, hogy ez lesz a nyolcadik uszoda, melyet az általa irányított vállalkozás felépít, a munkába pedig minden tudásukat, tapasztalatukat beleteszik. Kiemelte, az uszoda energiatakarékos gépészeti megoldások alkalmazásával, a kor követelményeinek minden tekintetben megfelelően épül meg.

Fotó: Kadarka.net

– Olyan uszodát építünk, ami a lehető legnagyobb hatékonysággal, automatikusan, a legkisebb költség mellett fenntarthatóan tud működni azért, hogy a vendégek a lehető legalacsonyabb belépődíj mellett tudják igénybe venni majd a különféle szolgáltatásokat – fogalmazott az igazgató.

A kivitelezés már elkezdődött, első lépésben a talajvíz szintjét csökkentik, hogy az alapbeton elkészülhessen, majd a támfalak, tartószerkezetek felépítésével folytatódik a munka. Az építkezés mintegy 19 hónapot vesz majd igénybe, így 2019 őszén várható az átadás – tudtuk meg György Zoltántól.

Az uszoda alapkövét Horváth István,  megyei jogú városok fejlesztéséért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Ács Rezső, Szekszárd polgármestere, György Zoltán, a kivitelező Aquaplus Kft. igazgatója,  Csillag Balázs, a Szekszárdi Sportközpont Nkft. vezetője és Főglein Liza, szekszárdi úszó tette le ünnepélyesen.

Többfunkciós uszoda épül Szekszárdon

Az új uszoda nagymedencéje 25×33 méteres, 220 cm vízmélységű, feszített víztükrös lesz. A méret nemcsak az úszáshoz felel meg, hanem a vízilabdasport számára is, melynek pályaigénye 21×33 méter. A sportrendezvények megrendezéséhez elengedhetetlen nézőtér pedig 272 főt tud majd befogadni. Az úszásoktatáshoz egy 80 centiméter vízmélységű, 8×16 méteres tanmedence épül.

A Szekszárdi Sporközpont Nkft. tájékoztatása szerint Szekszárd és a kistérség lélekszámát tekintve mintegy 95 ezer emberből kerül majd ki azt uszoda vendégköre. Arra számítanak, hogy a tervezett nyitvatartási időben, vagyis 6 és 21 óra között folyamatosan kihasznált lesz az uszoda.

Az uszoda látványterve. Forrás: Polgármesteri Kabinet.

A kora reggeli órákban a versenysportolók, illetve a lakosság fogja majd használni az uszodát belépőjegy, illetve bérlet megváltása mellett. Délelőtt a kötelező úszásoktatásnak adhat helyet az uszoda, a tanórákra vonatkozóan a sportközpont bérleti szerződést köt az intézmények fenntartóival.

A délutáni órákban elsősorban a versenysport és az úszásoktatás köti majd le a vízfelületet. Az egyesületek bérleti díj ellenében használhatják a medencéket, az úszásoktatást pedig saját alkalmazottakkal kívánják megoldani. Az esti órákban ismét a lakosság és az egyéni oktatók használhatják majd a medencéket és az egyéb kiszolgáló létesítményeket.

Az új uszoda fenntartásának éves költsége 115-120 millió forint lesz, melyet a bevételekből és az önkormányzat által nyújtandó 55-60 millió forint támogatásból fedeznek majd.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close