full screen background image
Keresés
2021 május 7 - péntek
  • :
  • :

Mabisz: több mint 300 millió forint kárt okozott a vasárnapi vihar

Mabisz: több mint 300 millió forint kárt okozott a vasárnapi vihar

2017.10.31. A vasárnapi vihar okozta kár becsült értéke meghaladja a 300 millió forintot, a biztosítók több mint 3200 kárbejelentést fogadtak hétfő délutánig – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-vel kedden.

A szervezet a kárérték növekedésére számít, hiszen a rendkívül erős széllökések Balaton térségét is érintették, az üdülők tulajdonosai pedig sokszor csak késve szembesülnek a kialakult helyzettel.

A vihar emellett a fővárosban és Pest, Bács-Kiskun, Győr-Sopron-Moson valamint Fejér megyében okozta a legnagyobb károkat, bár az egész Közép-Európát uraló rendkívüli időjárás más országokban még nagyobb pusztítást végzett – írták.

A Mabisz tájékoztatása szerint biztosítási értelemben viharkárnak minősül, ha az óránkénti 54 kilométeres sebességet meghaladó szél okoz károkat az épületekben és a vagyontárgyakban.

A vasárnapi vihar után a legtöbb bejelentés az óránkénti 130 kilométeres sebességet is elérő orkán rongálásaira vonatkozott. A biztosítottak megbontott tetőkről, kidőlt kerítésekről, kidőlt fák vagy letört faágak roncsolta vagyontárgyakról számoltak be, de sok helyen volt beázás is, mivel az erős szél a tető vagy a panelhézagok közé nyomta az esővizet.

Felidézték, hogy a nyári viharok miatt a Magyarországon működő biztosítók több mint 103 ezer káreseményre csaknem 6 milliárd forint összegű kártérítést fizettek ki.

A Mabisz kiemelte, hogy az érintettek jelentős részének nincs biztosítása – adataik szerint tavaly a 4,4 millió magyarországi lakóingatlan mintegy 73 százalékára kötöttek biztosítást – így a teljes kár nagyobb a kárbejelentések alapján becsültnél.

Mint azt megírtuk, Tolna megye területén összesen 23 esetben történt tűzoltói beavatkozás fakidőlés, letört faág, két esetben pedig magasból lógó tárgy miatt.

Illusztráció: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close