full screen background image
Keresés
2018 december 10 - hétfő
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Testet öltöttek Szekszárd és az államkincstár közös elképzelései

Testet öltöttek Szekszárd és az államkincstár közös elképzelései

2016.11.24. Felújítják a Magyar Államkincstár (MÁK) Tolna Megyei Igazgatóságának Augusz Imre utcai épületét. A modernizáció azért is szükséges, mert a MÁK, illetve a Tolna megyei igazgatósága egyre több feladatot lát el és egyre több ügyfelet fogad Szekszárdon, ahol ennek köszönhetően nemrég tizenkét új munkahely jött létre.

2018hirdetés

A MÁK és a szekszárdi önkormányzat sajtótájékoztatón számolt be a részletekről szerda délután a kincstár Széchenyi utcai épületében.

Dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta, a MÁK életében nagy változások történtek az elmúlt időszakban, és ezen változások tekintetében Szekszárd kiemelkedő jelentőségű város. Szintén elmondta, Ács Rezső, Szekszárd polgármestere 2014-ben kereste fel azért, hogy a városban adódó lehetőségeket megvitassák. A beszélgetés során sok témát érintettek, az akkori elképzelések most testet öltöttek.

Mint arra dr. Dancsó József emlékeztetett, a kincstári épületek felújítását is célzó „Modern kincstárak” koncepciót 2014 őszén fogadták el.

A MÁK elnöke arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a kincstár Tolna megyei igazgatóságának Augusz Imre utcai épülete is megújul a programban. A százmilliós összegű felújítást októberben kezdték és fél éven belül kell befejezni. Mint azt hozzátette, a felújításra azért van szükség, hogy az egyre növekvő ügyfélkört 21. századi körülmények között szolgálhassák ki.

Fotó: Kadarka.net

Mint azt az ügyfélforgalom növekedéséről szólva elmondta, a budapesti központosítás nem volt szerencsés, ezért olyan megoldást kellett találni, mely stabil hátteret tud biztosítani az olyan fontos feladatok ellátásának, mint az illetményszámfejtés. A MÁK ugyanis mintegy 1 millió ember, az állami szférába tartozó munkavállalók döntő részének munkabérét számfejti. A MÁK által bevezetett egységes országos illetményfejtési rendszernek köszönhetően pedig ezt a munkát az ország bármely pontjáról azonos színvonalon és feltételek mellett lehet elvégezni.

A MÁK ezért úgy döntött, hogy több feladat ellátását is átteszi vidékre, többek között Szekszárdra. Ez az oka a növekvő ügyfélforgalomnak – magyarázta dr. Dancsó József. Mint arról ugyancsak tájékoztatott, a megnövekedett feladatellátás miatt októberben tizenkét fővel növelték az illetményfejtés területén dolgozók létszámát.

Összesen 33 intézmény dolgozóinak illetményszámfejtése került át plusz feladatként a MÁK Tolna Megyei Igazgatóságára, Szekszárdra. Itt számfejtik többek között a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dolgozóinak bérét is.

Az olyan egyéb feladatok, mint az egységes országos informatikai rendszer, pontosabban az úgynevezett távoli elérési modulok (ASP 2) telepítése, az önkormányzatok szabályszerűségi ellenőrzése és a Területi Operatív Programokkal (TOP) járó teendők lebonyolítása is a dolgozói létszám növekedésével járt – részletezte dr. Dancsó József. Hozzátette, a TOP tekintetében Szekszárd minden lehetőséget kihasznált a pályázásra és a források kihasználása tekintetében az ország első három megyei jogú városa közt szerepel. Emlékeztetett, a TOP részeként a MÁK és Szekszárd elsőként kötött foglalkoztatási paktumot az országban.

Fotó: Kadarka.net

Miszlai József, a MÁK hálózatirányításért felelős elnökhelyettese elmondta, az ASP 2 rendszernek köszönhetően az önkormányzatok az ország minden részén azonos feltételek mellett végezhetik munkájukat. A több modulos szakrendszer bevezetése az 5000 fő alatti településeken 2017. januárjától, az ötezer fő feletti településeken 2018-tól kötelező. Tolna megyében jelenleg hét településről összesen húsz ember jár képzésre, ahol az ASP gazdasági szakrendszerének kezelését oktatják részükre. November 28-tól pedig mintegy 200 Tolna megyei munkatársuk tanulja majd az ASP adószakrendszerének modulját kezelni – tudatta Miszlai József.

Fehér János, a Magyar Államkincstár Tolna Megyei Igazgatóságának vezetője az Augusz utcai épület felújításának részleteiről szólva arról tájékoztatott, hogy a rekonstrukció mintegy 500 négyzetméteren történik meg. A felújítás főként az állampénztári ügyfélszolgálatot érinti. Az értékpapír állomány összesen 14 milliárd forintot tesz ki, a felújítás az ehhez tartozó ügyfélkör modern körülmények között való kiszolgálását biztosítja. Emellett a dolgozói létszám növekedése miatt is fontos a felújítás. Az illetményszámfejtés területén dolgozók 12 fővel való gyarapodása egyébként plusz 50 százalékos dolgozói létszámot jelent ezen a területen.

Fotó: Kadarka.net

Szekszárdon – a Modern Városok programban – fontos szerep jut a szakképzés fejlesztésének. Ezen felül azonban Szekszárd szeretné megmutatni, hogy a város igen kvalifikált feladatok ellátására alkalmas szakemberekkel is tud szolgálni. Az, hogy a MÁK Szekszárdon kívánja ellátni a – fent részletezett – feladatokat, fontos lépés a kincstár és a város – egyébként igen jó – kapcsolatában – mondta el Ács Rezső polgármester a sajtótájékoztatón. Reméli, hogy a jövőben újabb feladatkörök kerülhetnek Szekszárdra – fűzte hozzá a városvezető.

Amellett, hogy Szekszárdon újabb 12 munkavállaló jutott munkához, az kincstár épületének korszerűsítése más szempontból is fontos. Szekszárd ugyanis a Zöld városok programban megújítja a közparkokat és nem mindegy, hogy ezeknek a parkoknak milyen a környezete – tudatta Ács Rezső.

A TOP-pal kapcsolatosan elmondta, Szekszárd eddig összesen 1,7 milliárd forintra vonatkozóan kötött támogatási szerződéseket. Ez az összes keret közel 30 százaléka – tette hozzá. A TOP kiemelt célja az óvodai- és bölcsődei férőhelyek bővítése, valamint az egészségügyi alapellátás fejlesztése mellett a foglalkoztatás elősegítése Szekszárdon – mondta el a polgármester.

A vezető képen: Fehér János (j), Ács Rezső, dr. Dancsó József és Miszlai József a sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net


államkincstár Fehér János
ElőzőA jövőben is terveznek útfelújításokat Tolnában KövetkezőFázós tolvaj lopott Nagykónyiban


Read previous post:
Fázós tolvaj lopott Nagykónyiban

2016.11.24....

Hatszáz diák látta az Alternatív Art produkciót Bonyhádon

2016.11.24....

Close