full screen background image
Keresés
2021 szeptember 21 - kedd
  • :
  • :

Magyar barlangászok jártak a világ legmélyebb barlangjának alján

Magyar barlangászok jártak a világ legmélyebb barlangjának alján

2016.08.21. Elérte a világ legmélyebb barlangjának alját a hét végén, és már a felszín felé tart négy magyar barlangkutató, akik egy nemzetközi expedíció keretében részt vesznek Abháziában a 2197 méter mély Krubera-Voronya barlang feltárásában – tájékoztatta az MTI-t hétfőn idősebb Adamkó Péter barlangkutató, az expedíció kapcsolattartója.

A magyar csapat tagjai – Ambrus Gergely expedícióvezető, ifjabb Adamkó Péter, Jager Attila és Tóth Attila – elsőként készítenek fotókat, filmet és könyvet a Föld legmélyebb szárazföldi természetes pontjáról.

A csoport Abháziában csatlakozott augusztus elején egy nagy nemzetközi xpedícióhoz, amelyben orosz, ukrán, iráni, lengyel, spanyol, libanoni és amerikai kutatók is részt vesznek.

A tapasztalt magyar barlangkutatók viszontagságos út végén augusztus 3-án érték el az expedíció színhelyét. Fokozatosan ereszkedtek le a barlang mélyére. Közben csatlakozott hozzájuk egy erdélyi és egy libanoni kutató is, Fábián Előd és Abou Nader – mondta el a szóvivő.

A szükséges felszerelést – élelmiszert, főzőkészüléket, gyógyszereket, mászófelszerelést, tartalék világítást, hálózsákokat, fényképezőgépeket és kéziszerszámokat – zsákokban vitték magukkal a barlangászok.

Idősebb Adamkó Péter beszámolója szerint augusztus 12-én a magyar barlangkutatók 1440 méter mélyen átúszták a barlang legveszélyesebb pontjának tartott víz alatti járatot és lejutottak az 1600 méter mélyen lévő táborig, majd 13-án, szombaton érték el a barlang 2197 méter mélyen fekvő végpontját.

MTI

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close